Pravna bitka

Tuđman nikada nije želio podjelu BiH i pripajanje RH

haag,praljak,prlić
ICTY
01.06.2013.
u 12:27

Stajališta francuskog suca daju, bez ikakve dvojbe, vrlo velike izglede da se u cijelosti ukine zajednički zločinački pothvat

Predsjedatelj Jean-Claude Antonetti koji je na čelu tročlanog sudskog vijeća u srijedu osudio šestoricu bivših dužnosnika Herceg Bosne na kazne zatvora od 10 do 25 godina u izdvojenom mišljenju, koji je šesti svezak presude, osporava dio presude o vojnom angažmanu Hrvatske u Bosni i Hercegovini i teze o planovima hrvatskog vodstva o podjeli zemlje, na temelju čega je zaključeno postojanje zajedničkog zločinačkog pothvata.

64 transkripta

- Republika Hrvatska je intervenirala u BiH uglavnom slanjem dragovoljaca i časnika poput Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića i Ante Rose. Materijalna pomoć je bila stalna. Što se izravne vojne intervencije HV-a tiče, čini se da je ona bila vrlo ograničena, ako je do nje uopće došlo, napisao je sudac Antonetti u izdvojenom mišljenju koje ima 581 stranicu. Sudac dodaje da svi planovi tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o uređenju Bosne i Hercegovine nisu bili u suprotnosti sa stajalištem međunarodne zajednice.

- Franjo Tuđman stalno se osvrće na međunarodnu zajednicu, spominjući pitanje sankcija. Vidi se da se nikada nije htio suprotstaviti međunarodnoj zajednici i da je bio prisiljen priznati postojanje granica, idući čak dotle da predloži da se UNPROFOR rasporedi na granicama, navodi sudac, komentirajući transkript sa sastanka održanog 2. lipnja 1993, na kojem su bili Tuđman i međunarodni posrednici David Owen i Thorvald Stoltenberg. Na tom je sastanku Tuđman predlagao da se UNPROFOR rasporedi na granice BiH sa Srbijom i s Hrvatskom. Sudac Antonetti, koji je u raspravnom vijeću bio preglasan mišljenjem druge dvojice sudaca, do takvog je zaključka došao analizirajući 64 transkripta iz ureda hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a koje je prethodno sudu dostavio Stipe Mesić. Također je analizirao i neke zapisnike sa sjednice Predsjedništva BiH početkom 90-ih.

Antonetti navodi da je Tuđman na sastanku Vrhovnog državnog vijeća 18. studenoga 1991. godine, kada je proglašena HZ Herceg Bosna, rekao da se ne radi o stvaranju zajednice Herceg Bosne, nego o deklaraciji koja dokazuje da Hrvati BiH rade na tome da se uspostave kao zajednica bez odvajanje od BiH.

- Taj dokument ne podupire teoriju o ‘velikoj Hrvatskoj’ jer prema Franji Tuđmanu Hrvati BiH ne žele njezinu podjelu, smatra sudac.

Sa sastanka od 8. siječnja 1992. godine, sudac izdvaja Tuđmanove riječi da su “Europa i ostatak svijeta skloni poticanju podjele BiH između Srbije i Hrvatske kako bi se izbjeglo stvaranje islamske države u Europi”.

- Franjo Tuđman sa svoje strane izriče pretpostavku o stajalištu Europe u pogledu podjele BiH; to mi jača osjećaj da je Franjo Tuđman bio svjestan da je podjela stvar nadležnosti međunarodne zajednice, a ne njegove volje, zaključuje sudac Antonetti. Iz transkripta sa sastanka 15. srpnja 1993. na kojem su bili Tuđman, Mate Granić, Gojko Šušak i Janko Bobetko, sudac izdvaja Tuđmanove riječi da u BiH nema jedinica HV-a.

Nema upletenosti

- Te riječi su važne jer dovode u poteškoće teoriju o međunarodnom oružanom sukobu. Treba primijetiti da su na sastanku najviši dužnosnici RH i da nema nijednog razloga za travestiju jer se svi sudionici poznaju i zajedno rade pod vodstvom predsjednika republike. Antonetti navodi više dokumenata u kojima se Tuđman zauzima za suradnju Hrvata i muslimana u BiH. Antonetti navodi “nedvosmislenu” Tuđmanovu izjavu da BiH treba organizirati kao zajednicu triju konstitutivnih naroda te da, ako međunarodna zajednica dopusti Srbima da imaju svoju regiju, muslimani trebaju biti saveznici s Hrvatima.

Sa sastanka Tuđmana, Davida Owena i Cyrusa Vancea 20. siječnja 1992. Antonetti tumači transkript kao “ponovnu potvrdu da Tuđman poziva na suradnju Hrvate i muslimane kao i da organiziraju referendum i da trebaju surađivati s muslimanima”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?