brojne reakcije

Trump izmislio teroristički napad u Švedskoj

Donald Trump
Reuters/PIXSELL
19.02.2017.
u 16:50

Trump je u nabrajanju zemalja koje su nedavno imale teroristički napad neobjašnjivo dodao i Švedsku

Naklon samo četiri tjedna u Bijeloj kući, Donald Trump se očito zaželio masovnih skupova i euforičnih pristaša na koje je navikao u kampanji.

"Želim biti među svojim prijateljima i među narodom", rekao je Trump okupljenima na jučerašnjem nastupu u Melbourneu, Florida.

No osim sad već rutinskog obrušavanja na medije i suce koji su blokirali njegovu zabranu ulaska iz sedam muslimanskih zemalja, Trump je u nabrajanju zemalja koje su nedavno imale teroristički napad neobjašnjivo dodao i Švedsku, prenosi Independent.

"Ne, ništa se nije dogodilo"

Štoviše, Trump je sugerirao da se imaginarni teroristički napad dogodio večer prije skupa: "Moramo održati našu zemlju sigurnom. Pogledajte što se događa u Njemačkoj, pogledajte što se dogodilo sinoć u Švedskoj. Švedska, tko bi to povjerovao, Švedska. Uzeli su velike brojeve (izbjeglica i migranata). Imaju probleme za kakve nikad nisu mislili da su mogući. Pogledajte što se događa U Bruxellesu. Pogledajte što se događa po cijelom svijetu. Pogledajte Nicu. Pogledajte Pariz."

Jedan od službenih računa Švedske na Twitteru, kojeg svaki tjedan vodi drugi građanin te skandinavske zemlje, reagirao je sa zbunjenom nevjericom. "Ništa se nije dogodilo u Švedskoj. Nije bilo nikakvih teroristički napada. Uopće", napisao je trenutni administrator računa, školska knjižničarka.

Iako je prilično nejasno što je Trump točno htio reći, moguće je da ga je na ovaj bizarni komentar potakao intervju koji je Fox News prikazao, s redateljicom Ami Horowitz, čiji posljednji dokumentarni film istražuje povezanost između visoke stope kriminala u pojedinim dijelovima Švedske i njene dosadašnje otvorene imigracijske politike, prenosi Index.hr. 

Carl Bildt: Što je Trump pušio?

Ubrzo je, također preko Twittera, reagirao i bivši švedski premijer Carl Bildt, koji se podrugljivo zapitao "što je (Trump) pušio" i dodao "kako pitanja (o smislu njegovog komentar) ima napretek":

Korisnici Twittera ubrzo su počeli posprdno koristiti heštegove "lastnightinSweden (sinoć u Švedskoj) i #SwedenIncident (incident u Švedskoj).

Prošlog mjeseca neonacisti napali azilantski centar

Cijela stvar neodoljivo podsjeća na "alternativnu činjenicu" o terorističkom napadu u Bowling Greenu na koji se nedavno pozvala Trumpova savjetnica Kellyanne Conway, optužujući medije da su cenzurirali taj "masakr". Samo što se nikakav teroristički napad u Bowling Greeenu nije dogodio.

A kako piše Independent, jedini napad koji se u Švedskoj nedavno dogodio je onaj prošlog mjeseca koji su izvela trojica neonacista bacivši improviziranu bombu na azilantski centar u Gothenburgu, pri čemu je jedna osoba ozlijeđena. Mediji zaista nisu naveliko izvještavali o tom napadu, ali vjerojatno ne iz razloga na koje Trump aludira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?