Nove ideje

Tri regije umjesto deset županija u FBiH uz jačanje izvršnih vlasti

Mostar
01.12.2012.
u 12:11

Tri regije dobile bi veće ovlasti, no ne bi imale zakonodavnu vlast što se čini problematičnim

Inicijativa o kantonizaciji cijele Bosne i Hercegovine, koja je u međuvremenu svedena tek na Federaciju BiH i njezin novi unutarnji preustroj, stara je otkako se razgovara o rješenju ustavno-pravne, političke krize u zemlji koja je imala i krvave posljedice te se pretvorila u rat za teritorij.

Bitka za teritorij

Ovaj teritorijalni koncept još uvijek je živ i dominantan, nevažno radi li se o trima narodima, ostalima ili pak navodno ideološko-političkim razlikama među njima. Poticaj koji je stigao od američke administracije, koja je najavila jače lobiranje u pravcu preustroja Federacije BiH, probudio je stare duhove te izrodio nove ideje kako kantonizaciju provesti u praksi. Nedavni prijedlog koji je izradila nevladina organizacija “Pravni institut BiH”, čiji je rad financiralo američko Veleposlanstvo u BiH, izazvalo je na samome početku žestoke komentare. U međuvremenu se pojavilo više zemljovida i prijedloga ustroja s nadležnostima koji ponovno u načelu zagovaraju dva koncepta potpune kantonizacije zemlje, ili pak zadržavanja na razini Federacije BiH. Kada su, pak, u pitanju prijedlozi o rekonstrukciji Federacije BiH, većina ih je orijentirana prema smanjivanju broja županija, ali i njihovih ovlasti. Ovi prijedlozi izuzev što imaju potpuno opravdanje u pravcu racionalizacije javne uprave, imaju jednako toliko, ako ne i više negativnih strana i prigovora s hrvatske strane. Naime, najveći broj Hrvata i njihovih političkih stranaka protivi se bilo kakvom daljem narušavanju svoje pozicije i unitarizaciji Federacije BiH s otimanjem ovlasti od županija. 
Politički analitičar Nedim Jahić iznio je jedan prijedlog po kojemu bi ovaj entitet trebalo regionalizirati na tri dijela, umjesto deset federalnih županija. 
Uspostavile bi se “Ujedinjene regije”.

Treći entitet

- Sam naziv podrazumijeva dozu federalizma, što djeluje u pravcu smanjenja političkih frustracija i trenutačnih težnji stranaka okupljenih oko ideje tzv. ‘trećeg entiteta’, navodi Jahić. Po njegovu gledanju ujedinjene regije bi bile Sjeverna Bosna, regija Hercegovine i Srednje Bosne te regija Sarajeva i Drine. On predlaže uspostavu jednodomnog parlamenta, a najznačajnija figura bio bi premijer. Svaka regija davala bi po trećinu ministara iz triju naroda i ostalih. Novi Ustav bi jamčio jednaka prava narodima i ostalima, a ojačala bi se izvršna vlast regije i istodobno ukinula zakonodavna. Prijedlog podrazumijeva veću financijsku autonomiju regija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?