Dačić:

Tražiti reviziju presude za Srebrenicu je politički štetno

22.02.2017.
u 16:56

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić kazao je u srijedu u Ljubljani da je traženje revizije presude haškog suda politički štetno te da je upitno ima li član Predsjedništva BiH koji predstavlja bošnjački narod legitimitet za prijedlog revizije presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) o odgovornosti Srbije za genocid u Srebrenici 1995.

 "To je vraćanje u prošlost, kontraproduktivan i politički štetan potez", kazao je Dačić dodavši da je ICJ već donio važeću presudu da Srbija nije sudjelovala u srebreničkom genocidu.

 Odgovarajući na to pitanje novinarima nakon susreta sa slovenskim šefom diplomacije Karlom Erjavcem, na čiji je poziv boravio u bilateralnom posjetu Sloveniji, Dačić je kazao da je za BiH najvažnije očuvati BiH kako je definirana Daytonskim sporazumom te da je upitno ima li Bakir Izetbegović, koji u Predsjedništvu BiH predstavlja Bošnjake, "političku legitimaciju" za ulaganje zahtjeva za reviziju presude, što u BiH i u njenim odnosima sa Srbijom može imati negativne posljedice.

 Pravni zastupnik Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) Sakib Softić otputovao je u srijedu iz Sarajeva u Den Haag, gdje bi u petak trebao predati zahtjev za pokretanje postupka revizije presude iz 2007. godine kojom je Srbija oslobođena odgovornosti za genocid u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?