Pacijenti u BiH na mukama

Transplantirali organe pa ne mogu dobiti lijek zbog ‘nejasnih pravila’

01.11.2016.
u 08:00

Više od tisuću ljudi u BiH čeka nova jetra, bubreg, srce, koštanu srž ili rožnicu, nadajući se boljim danima i kvalitetnijem životu. Koliki su sretnici oni koji uspiju dobiti novi organ, govori i podatak da je u prošloj godini u BiH urađeno svega 28 transplantacija. Kada dobiju novi organ i operacija uspješno prođe, nailaze na novi problem - administrativni. Pacijenata kojima su transplantirani organi u FBiH je oko stotinu, od čega ih pola živi u SŽ te im je ograničenjima u odluci o pozitivnoj i magistralnoj listi lijekova SŽ onemogućena primjena nužnog lijeka, piše Večernji list BiH.

Zahtjev institucijama

Naime, kako doznaje NAP, Upravni odbor Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH i skupina transplantiranih pacijenata FBiH uputili su zahtjev na nekoliko nadležnih institucija za dobivanje lijekova u skladu s preporukama nadležnih liječnika specijalista, odnosno u ovim slučajevima nadležnih transplantacijskih centara, ali naišli su na nerazumijevanje. Udruga se obratila Ministarstvu zdravstva SŽ, Zavodu zdravstvenog osiguranja SŽ, Federalnom ministarstvu zdravstva, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Vladi FBiH, Vladi SŽ u kojem se navodi da transplantirani pacijenti ne mogu dopustiti reduciranje ili preskakanje terapije. “Stavljanje ograničenja odnosno zabrane dobivanja lijekova s A i B liste za ove pacijente izravni je napad na živote te populacije”, naveli su iz udruge. Najveća prijetnja ovim pacijentima je rano odbacivanje transplantiranog organa pod utjecajem vlastitog imunog sustava. Zbog toga pacijenti moraju uzimati lijekove koji će suprimirati imuni odgovor i spriječiti odbacivanje. Odbacivanje novog bubrega vodi u gubitak transplantiranog organa i povratak na dijalizu. Za pacijente s transplantiranim srcem, jetrima ili plućima, gubitak transplantiranog organa predstavlja trenutačni rizik za život. Obično se primjenjuje kombinacija nekoliko imunosupresivnih lijekova, a terapija je doživotna.

Prebacivanje odgovornosti

Udruga se za pomoć obratila ZZO SŽ koji ih je odbio za daljnje korištenje lijeka na teret Zavoda pozivajući se na odluku o pozitivnoj i magistralnoj listi lijekova SŽ prema kojoj su utvrđene smjernice korištenja lijeka osiguranika za koju bolest, koliko dugo i pod kojim okolnostima. “Ako raspolažete valjanom medicinskom dokumentacijom kojom dokazujete da su vaše potrebe za lijek u skladu sa smjernicama i indikacijama iz odluke, molimo da nam dostavite kako bismo opet razmotrili zahtjev”, navode iz ZZO. Potom se obraćaju Ministarstvu zdravstva SŽ koje ih je opet upućuje na ZZO. “Povjerenstvo za lijekove je stava da se trebate obratiti ZZO i u suradnji s konzilijem liječnika definirati posebne izuzetke i specifičnosti te omogućiti članovima uporabu pojedinih lijekova u razdoblju u kojem je nužna primjena lijeka za provođenje terapije, a što podrazumijeva duže vrijeme od propisanog smjernicama” navode iz Ministarstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?