proglašenje 7. listopada

Tko su favoriti za Nobelovu nagradu za mir?

Nobelova nagrada za mir
01.10.2016.
u 21:48

Analitičari navode da je kolumbijski mir najveći kandidat za Nobela, ali kladionice i analitičari su rijetko pogađali odluku pet članova tzv. Norveškog komiteta

Pripadnici ljevičarskog gerilskog pokreta FARC i kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos su među favoritima za ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir, koja će biti proglašena 7. listopada u Oslu.

Lider komunističkih gerilaca, pod ratnim imenom Timošenko i predsjednik Santos potpisali su 26. rujna mirovni ugovor i stavili točku na rat koji je odnio četvrt milijuna života. 

"Ako buržuji proglase da su dobili rat - neka im je. Za FARC i narod je veliki uspjeh da smo dobili mir", rekao je Timoleon Jimenez Timošenko.

Analitičari navode da je kolumbijski mir najveći kandidat za Nobela, ali kladionice i analitičari su rijetko pogađali odluku pet članova tzv. Norveškog komiteta, javlja N1.

Zapravo, već godinama se javlja dilema tko zaslužuje Nobelovu nagradu za mir: žrtve, mirovnjaci ili političari.

Među političkim liderima najozbiljniji kandidat je njemačka kancelarka Angela Merkel. Veliki broj ljudi i institucija očekuje da Nobela dobije najpoznatiji američki uzbunjivač.

"Nisam tražio način da se obogatim. Nisam želio da prodam američke tajne. Nisam suradnik nijedne vlade u zamjenu za osobnu sigurnost", kaže Snowden.

Najveća kriza u 2016. godini - rat u Siriji i izbjeglice donijele su više kandidata za Nobela: stanovnike grčkih ostrva, koji već dvije godine nesebično pomažu migrantima s mora, Nadiu Marad, jazidsku aktivistkinju i djevojčicu koja je preživjela seksualno ropstvo u ISIL-u, a kandidati za uglednu nagradu su i pripadnici sirijske spasilačke službe tzv. Bijeli šlemovi.

Među mogućim laureatima su, kako se spekulira, i pregovarači sporazuma o iranskom nuklearnom programu, Ernest Moniz i Ali Akbar Salehi.

Dobitnici Nobelove nagrade bit će proglašeni u petak 7. listopada u Oslu u 11 sati po lokalnom vremenu.

Nagrade će biti uručene 10. prosina. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?