povezan s niz afera

Tko je Alija Delimustafić?

Alija Delimustafić
CIN
11.11.2016.
u 10:47

U ranim jutarnjim satima u zajedničkoj akciji Federalne uprave policije i MUP-a Republike Srpske uhićeno je nekoliko osoba, među kojima je i Alija Delimustafić.

Alija Delimustafić je početkom rata u BiH obnašao funkciju ministra MUP-a Republike BiH, te kratko i ministra za opskrbljivanje nakon čega odlazi u Austriju i vraća se nakon kraja rata. Za Aliju Delimustafića vezan je cijeli niz afera, javlja N1. 

Na Osnovnom sudu u Sarajevu tijekom 1985. i 1987. protiv njega je vođen krivični postupak zbog optužbe za počinjeno krivično djelo oštećenja tuđe stvari, ali je presuda bila oslobađajuća. Protiv Delimustafića su prijave podnosili i Jusuf Pušina, Delimustafićev nasljednik na mjestu ministra, te Bakir Alispahić.

Delimustafić se povezivao s aferom BH Banke - DD Sarajevo, kada je kao predsjednik UO te banke navodno pokušao podići cjelokupni iznos s tadašnjih računa BH Banke. U svojstvu ministra MUP-a RBiH Delimustafić je optužen i za zlouporabu službenog položaja zbog ugovaranja kupovine 32 putnička automobila.

U javnosti je optuživan i za pokušaj državnog udara za vrijeme predsjednika Alije Izetbegovića, a tijekom rata bio je i direktor kompanije Cenex, koja je bila u vlasništvu njegovog brata Mirsada.

On je 1995. godine preselio u Hrvatsku gdje je dobio i državljanstvo te zemlje. Od 2001. godine Delimustafić se nije pojavljivao, a nagađalo se da se skriva u Beogradu i Banja Luci.

Za Beograd se ispostavilo točnim kada su ga uhitili u glavnom gradu Srbije prema Interpolovoj međunarodnoj tjeralici zbog krivotvorenja dokumenata 17. siječnja 2002. godine uhićen je u akciji MUP-a BiH na osnovu dvije Interpolove tjeralice za pronevjeru i krivotvorenje službenih isprava, te za otmicu u Njemačkoj.

Alija Delimustafić pravosnažno je presuđen na četiri godine zatvora 2003. godine, zbog planiranja otmice Kasima Bjelajca u Minhenu 1996. godine. Uhićen je i 2013. godine zbog organiziranog kriminala, a njegov brat Mirsad je tada pobjegao i za njim je raspisana tjeralica. 

Alija, Enver i Hajrudin Delimustafić uhićeni su i 2000 godine, zbog prevare Hipotekarne banke. Alija Delimustafić se povezivao s krijumčarenjem oružja i ratnim profiterstvom, te drugim kriminalnim radnjama.

Krajem 2005. godine tadašnji premijer FBiH, Niko Lozančić, je pomilovao Delimustafića te ga oslobodio izdržavanja dijela kazne. Delimustafića je pomilovao i Živko Budimir na način da mu je kazna izbrisana iz evidencije suda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?