Šetajte, trčite

Tjelesna aktivnost kao lijek protiv depresije u 21. st.

Trčanje
Foto: Thinkstock
28.10.2014.
u 13:39

Kada ste tjelesno aktivni, vaše tijelo otpušta endorfine, koji reagiraju s receptorima u mozgu koji utječu na doživljaj bola

Tjelesna aktivnost može biti od velike koristi u liječenju simptoma depresije, ali i u prevenciji ove bolesti, pokazuju istraživanja. Iako lagana šetnja, ili umjereno vježbanje u fitness centrima uopće ne zvuče kao lijek, istraživači tvrde drukčije  - da dugoročna tjelesna aktivnost u dobroj mjeri može zamjeniti antidepresive. Prema nekim procjenama, od depresivnih poremećaja boluje svaka deseta odrasla osoba, a veliki problem predstavlja to što bolest često dugo ostane neotkrivena. 

Na depresiju nitko nije imun, javlja se i kod adolescenata, a u starijem dobu se čak smatra normalnim pratiteljem starenja. 

Nekoliko studija provedenih u poslednjem desetljeću dalo je istovjetne zaključke - simptomi depresije mogu se ublažiti tjelesnom aktivnošću najmanje tri puta tjedno u trajanju od barem jednog sata. Naime, tijekom aerobnih treninga dolazi do otpuštanja endorfina, hormona koji predstavlja "prirodnu drogu" i koji izaziva dobro raspoloženje. 

Kada ste tjelesno aktivni, vaše tijelo otpušta endorfine, koji reagiraju s receptorima u mozgu koji utječu na doživljaj bola. Endorfini su istovremeno okidač za pozitivne osjećaje i smirenost. 

Zato trčite, šetajte i budite uvijek dobro raspoloženi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije