05.07.2016. u 07:00

Popis stanovništva prije 25 godina (1991.) u bivšoj državi razotkrio je kako je san o jednoj naciji propao. Svega tri posto bilo je onih koji su se tada izjašnjavali Jugoslavenima. “Temeljni narod” (Srbi) preko njih htio je ovladati državom. Sličan projekt danas u maloj Jugoslaviji, kako nazivaju BiH, sanjaju radikalne bošnjačke snage. U projektu “jedna država, jedna nacija” rezultati popisa jako su ih ohrabrili. Bošnjaci su, prema njima, prvi put “većinski vlasnici države”. Još samo trebaju ustavne promjene koje trenutačno daju suverenost narodima bez obzira na broj stanovnika.

Do natpolovične većine došli su tako što su u domaće stanovništvo uspjeli ugurati dijasporu. Čak se u nekim kućama fiktivno upisalo i po njih pedesetak. Takvih nerezidentnih (ne žive u BiH) je 196 tisuća. Demograf Stevo Pašalić tvrdi da je od tog broja 90 posto Bošnjaka. S njima, umjesto 47,33 posto Bošnjaka koliko ih, prema Pašiću, stanuje u BiH, po ovoj metodologiji ih je 50,11 posto. Srba je 30,78, a Hrvata 15,43 posto ili 544.780. Međutim, takve su brojke repozicionirale status žrtve. Potpuno suprotno od onoga kako se do sada predstavljalo. Hrvata se, u odnosu na posljednji popis, iselilo gotovo 30 posto, Srba 20, a Bošnjaka samo 7 posto. Dakle, Hrvati su najveće žrtve rata.

Igre oko nerezidentnih stanovnika pokazuju i svu neiskrenost odnosa prema državi. Svi je vide u nekim svojim asocijacijama. Političari otvoreno lažu da su za euroatlantske integracije. Srbi nisu ni za NATO ni za EU, već bi se najradije odcijepili od BiH i bili dio neke pravoslavno-rusko-srpske organizacije, Hrvati bi u kršćansku Europsku uniju, a Bošnjaci bi i u islamsku organizaciju. Rezultati popisa otvorili su im put za Organizaciju islamske suradnje (OIC) čije je sjedište u Saudijskoj Arabiji. Od 1994. BiH ima status promatrača. Nakon objave popisa Bošnjaci će vjerojatno tražiti punopravno članstvo. Prema religijama, sada je u BiH 1,790.000 muslimana naspram 1,621.000 kršćana (katolika 536 tisuća, pravoslavaca 1,085 milijuna). Bilo bi suprotno da nije nerezidentnih. Ateista gotovo i nema. Svi vjeruju u (svoga) Boga.

U manipulacijama nitko više ne zna koliko je na popisu 2013. stvarno bilo stanovnika u BiH. Još je teže pretpostaviti koliko ih je 2016. Između dva popisa BiH je, pod utjecajem rata, izgubila 845 tisuća stanovnika, a u protekle tri godine taj se broj smanjio za još stotinjak tisuća. I dok domaći napuštaju BiH, sve je više stranaca koji je naseljavaju. Moglo bi se dogoditi da na sljedećem popisu neke druge nacije i vjere iz dalekih zemalja budu brojnije od rezidentnih stanovnika. Umjesto međusobnog poštovanja ustavne suverenosti bh. naroda u lažnom “bratstvu i jedinstvu”, umire i “mala Jugoslavija”. Želja za dominacijom “temeljnog naroda” sve više ubija državu. Zbog svega, nerezidentni (dijaspora), kako se god popisivali, bit će još brojniji.

Ključne riječi

Komentara 5

DA
davorrrr
10:00 05.07.2016.

Tudjman se odrekao Bosne zbog Krajine i vec onda nagovjestio da Hrvatsku ta drzava i ljudi u njoj ne zanimaju...

AN
anticenzura
11:22 05.07.2016.

U Bosni treba potjerati Bakira s Vlasti, ovome se se kote teroristi na dva metra od gradjana, strani mediji pisu da im citava sela zauzimaju Islamski radikalci, a on nista ne radi da ih istjera iz zemlje. Ovi im zaludjuju djecu i opijaju ih radikalnim islamom da idu ratovati u tudje zemlje, dosta pogledati sta je mater izjavila onome sto ga interpol trazi. Bosna je predivna zemlja, najljepsa na tim prostorima, a ovaj fanatikus ne da ljudima da zive u miru, nego pravi Islamsku Republiku u srcu Europe. Ne znam sta cekaju gradjani da izbace njega i te strance s Bliskog Istoka iz zemlje sto truju narod oko sebe i prave zlocinacku prcijetinu od drzave narodu.

DA
Davor2013
09:38 05.07.2016.

Sva ista prava Hrvatima u Bih koja su hrvatski desnicari spremni dati Srbima u Hrvatskoj. A to ko prvo znaci ukinuti jugokomunjarski pojam konstituivnog naroda Bih Hrvata, i pretvoriti ih u manjinu, ko sto je Tudjman to ucinio sa Srbima. I ko sto znamo od Hrvatskih desnicara, ustavi trebaju sluziti iskljucivo za zastitu vecinskih prava, prema tome i Bih ustav treba samo stitit pravo vecinskog naroda, jer opet znamo od hrvatskih desnicara da sva manjinska prava ugrozavaju vecinu. I kad to obave, onda treba u Bih divljacki porazbijati svaku hrvatsku plocu do posljednje, zbog kolektivne odgovornosti svih Hrvata i hrvatskog jezika za velikohrvatsku agresiju nad Bih koju je presudio Hag. i u kojoj je hrvatski jezik pobio 4 do 5 puta vise Bosnjaka, no sto je stradalo Hrvata u Vukovaru. I onda ako se bilo koj hrvatski politicar usudi zucnuti rijec kontra toga, takve sve treba protjerati u majcicu Hrvatsku. Jer tek kad ucine sve to ce prava Bih Hrvata biti osigurana, po mjeri kako hrvatski desnicari zele osigurati prava Srba u Hrvatskoj

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?