ANALIZA

Tek s rješenjem hrvatskog pitanja, BiH može naprijed

Europska unija
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
23.04.2014.
u 10:03

Ulazak u vojni savez bi olakšao političke i sigurnosne odnose u BiH i onemogućio nove sukobe među narodima

- Prosvjednici su spalili Bijelu kuću, nekoliko zgrada državnog Kongresa i neke dijelove zgrade knjižnice Kongresa, tražeći ostavku vladinih dužnosnika na svim razinama vlasti, kao i to da bi trebalo ukinuti sve države od kojih je sastavljen SAD. Analitičari pripisuju nasilje nefunkcionalnom sustavu upravljačkih struktura Sjedinjenih Američkih Država koje su sastavljene od federalne vlade, pedeset zemalja (svaka od njih ima svog guvernera, zakonodavstvo, poseban obrazovni sustav, pravosudni i policijski sustav), kao i nebrojeno općina. Ulični prosvjednici, također, tvrde da političari koji su preuzeli dužnosti u međunarodno potvrđenim i demokratskim izborima nemaju legitimitet. Ovako bi izgledao bosanskohercegovački scenarij na američki način s početka veljače ove godine koji je na ironičan način opisao predsjednik kompanije za strateško savjetovanje i analizu političkog rizika koja se specijalizirala za Jugoistočnu Europu (SEERECON) Gordon N. Bardos. U analizi, ovaj američki analitičar se usredotočio na nekoliko problema s kojima se suočava BiH tvrdeći da se središte krize nalazi u FBiH, a da je njezin glavni uzročnik nezadovoljstvo Hrvata.

FBiH je problem

- Epicentar problema u BiH leži u Washingtonskom sporazumu iz 1994. godine kojim je stvorena bošnjačko-hrvatska FBiH koja ne daje Hrvatima institucionalni kapacitet kako bi obranili svoje interese. Ovo je rezultiralo gotovo stalnim krizama s kojima se suočava FBiH posljednjih šest godina, dok s druge strane srpski entitet u BiH, RS, je imao razmjerno veću stabilnost i uspjeh u naporima za provedbu političkih i ekonomskih reformi. Trenutačno se još uvijek smatra herezom potpora nekom obliku hrvatskog entiteta u BiH. Dok se hrvatsko pitanje ne riješi u BiH, ne postoji način da se zemlja pokrene naprijed”, ističe Bardos u magazinu “The National Interest”. Uz hrvatsko pitanje, problem za BiH smatra i ulazak u NATO, EU i zatvaranje OHR-a. Članstvo u NATO-u pružilo bi sigurno okruženje potrebno za postizanje kompromisa unutar zemlje, smatra Bardos.

Neodlučnost EU

Velikim problemom smatra neodlučnost EU koji nije u stanju pružiti zemlji mogućnost da ispuni uvjete, - Duboke podjele u društvu BiH skoro da onemogućavaju zemlji da usvoji i implementira 170.000 stranica (a taj broj se i dalje povećava) pravne stečevine EU koje su monoetničke države poput Estonije i Mađarske uspjele usvojiti. Kada se radi o tome, postavlja se pitanje bi li slične nacionalno podijeljene države poput Belgije, Cipra ili Španjolske danas mogle pristati na reforme koje zahtijeva EU, zaključuje Bardos.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Izdajnik
Izdajnik
13:40 23.04.2014.

A šta je rješenje..unitarna bih!! Svakako ne..kod nas pobjednici uzimaju sebi za pravo da druge proglasavaju manjinam ukinu im jezik običaje..hajmo ovako svi heroji armije bih za hrvate i srbe su..hajmo reći nista jer su se borili progiv hrvata a sad Helez i kad skine lazne invalide za hrvate je to ugrožavanje shvati to je tako hrvati vole Hrvatsku ako ovdje nemaju a nemaju pra a da budu isti a srbi imaju Rs kakvu takvu dal je na genocidu nastala..pa jeste svi bosnjaci ce reci..pa o cemu pricamo da Bosna bude Jugoslavija poslije ovoliko žrtava..

BR
brodarevac
08:24 24.04.2014.

Zašto je hrvatski narod ugrožen dajte statistiku koji je narod najviše nezaposlen, najviše siromašan. Dajte statistiku koliko Hrvata ima u BiH a koliko ih je procentualno zaposleno u državne firme i obratno koliko Bošnjaka ima u BiH i koliko ih je procentualno zaposleno u državnim firmama. Dajte vidite koliko su kantoni zaduženi i kome najviše su zaduženi hrvatski kantoni troše nemilice a ko će to vraćati normalno doće do raspada kantona i vraćaće svi. Što Bošnjak običan čovjek ima što je Komšić izabran a ne Čović, dajte razgovarajte o životu pustite te političke fraze, da ljudi imaju pravu sliku a ne bolesnu.

CL
Clickme
10:23 23.04.2014.

Plašim se da hrvatski narod u BiH ovakvom politikom spada na nivo srba koji su nas i podjelili etnički te nametnuli raznorazne nacionalne instrumente. Zamislite samo da je u Hrvatskoj opstala RS Krajina i da je podjeljena zahvaljujući srpskoj politicii "ugroženosti". Ista takva politika se sada pokušava sprovoditi od određenih političkih struja bosanskih hrvata... mislite li da je to dobro?!?!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?