07.11.2016. u 07:00

Nakon poznatih Anonymousa i još poznatijih Pokemona, upoznasmo i klaunove. No, nije poznato što je sad na redu u ovom društvenom i političkom neredu u svijetu, koji se na poseban način odražava u državi dvaju entiteta i triju etniciteta. Uzavreli bosanski lonac zakonom spojenih posuda spojen je na balkansku bačvu baruta iz koje vire kratki fitilji na sve strane. A sve vrvi od šibica i upaljača jer se ovdje uvelike puši. Svaka neoprezna iskra lako se može iskrasti kontroli. Uhićenja pripadnika HVO-a, koji su branili Posavinu, uznemirila su Hrvate ma gdje bili. Među uhićenima ima i časnika Hrvatske vojske, koja je u sastavu NATO-a.

Nakon rezolutnih rezolucija iz Bruxellesa i inicijalnih europskih inicijativa te posjeta novog premijera RH Andreja Plenkovića, bh. Hrvati s pravom su očekivali zbrinutost, a uslijedila je zabrinutost. Treniranje strogoće na blage blagdane više je nego indikativno, blagdanske “čestitke” prerastaju u jako lošu tradiciju. Mnogi i u RH jednostavno su ostali bez teksta i konteksta, jer se na popisu optuženih nalaze i osobe s vrha izvršne i zakonodavne vlasti RH, pa je hrvatski premijer o svemu obavijestio NATO i EU. Hrvati vjeruju da će NATO na pravi način reagirati na to te da se EU prema Hrvatima neće ponašati sada kao YU nekada. S Mjeseca se vidi da se pravda u BiH dijeli selektivno i tendenciozno, mjeri različitim mjerilima, metrima i parametrima, krčmi i po babi i stričevima, a ne po pravdi Boga velikoga. Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović alarmantno je upozorio na to da su uhićenja u Orašju dio plana stvaranja BiH bez Hrvata. Već gotovo 15 godina nepodnošljivo se lako država dvaju entiteta i triju etniciteta pretvara u uniju dvaju naroda, sastavljenu (ili rastavljenu) od jedne republike (srpske) i jedne federacije (bošnjačke). To vide i vrapci na bh. granama i krovovima dviju škola pod jednim krovom, a bošnjački politički vrh smatra da je sve to samo hrvatska mantra.

Balkanske igre nastavljaju se istim tempom, posebno u znanim balkanskim disciplinama “tuk na utuk” i “pamti pa vrati”. U balkanskom pokeru sve je više blefova, a tu i tamo zakoluta se i ruski rulet. Postoji i opravdani strah od toga da izbjeglički maraton ne zaglavi na balkanskoj ruti. Ptice selice odletjele su prema jugu, a sve više ljudi kreće u suprotnom pravcu pa Arapi kupuju zemlju po BiH. Stanje u BiH sve se više komplicira, međunarodna zajednica, ma koliko bila razjedinjena, morat će se ozbiljno zabaviti novim ustrojem BiH kako se ne bi zabavila sama sobom. A koridor Vc postao je sanitarni koridor Europe i svijeta. Puno toga u BiH i oko nje podsjeća na 90-e godine prošlog stoljeća, a oni koji bolje poznaju povijest reći će da su ova nimalo zgodna vremena previše slična onima s početka prošloga stoljeća.

Kako se ne bi ponovila povijest na tragičan način, valja puno toga hitno mijenjati. Ali kako? Jedni su u BiH i dalje za unitarnu državu, drugi su za secesiju, a treći za jedinu moguću, federalnu državu, od tri ili malo više federalnih jedinica. Što bi bilo za pet. Pa bh. igra brojki i slova podsjeća na nezgodnu zgodnu s Mujom i Fatom kod gatare. Gatara uze Fatinu ruku i reče joj:

- Udana si i imaš troje djece!

Potom uze Mujinu ruku i izgata mu:

- Oženjen si i imaš dvoje djece!

U Sarajevu i Banjoj Luci traže novac od Pariškog i Londonskog kluba, a igraju za političke klubove u Moskvi i Ankari. Kao kad bi Barcelona od Reala tražila da plaća Messija, a Real od Barcelone da financira Modrića! No, u BiH najbolje uspijeva zabranjeno voće. Što podsjeća na razgovor ugodni o uzgoju smilja u Hercegovini. Razgovoru je nazočila jedna baka koja upita:

- Brani li itko to smilje?

- Nije, bako – odgovoriše joj.

- Nema ti onda tu para, sinko – pouči ih baka.

U BiH se sudaraju razne i zarazne opcije. Neki se previše uzdaju u one koje uglavnom izdaju. Što podsjeća na anketno pitanje i odgovor:

- Koji internet koristite i koliko se zadovoljni?

- Koristim susjedov i jako sam zadovoljan - glasio je odgovor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije