Ukrajinski predsjednik donio odluku

Zelenski smijenio šefa tjelohranitelja nakon neuspješnog pokušaja atentata

Volodimir Zelenski
Ukrainian Presidential Press Ser
10.05.2024.
u 20:17

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je šefa agencije odgovorne za svoju zaštitu. Smjena je uslijedila nakon što su dvojica službenika agencije privedena zbog planiranja atentata na Zelenskog.

Smjena načelnika Službe državne straže (UDO) Serhija Ruda objavljena je u dekretu na predsjedničkoj stranici. Razlog za smjenu nije naveden.

Rud je imenovan za glavnog tjelohranitelja Zelenskog u listopadu 2019. Još nije objavljeno tko će ga zamijeniti, piše Index.hr

Zadaća UDO-a je pobrinuti se za sigurnost ukrajinskog predsjednika i visokih državnih dužnosnika, kao i zaštitu administrativnih zgrada.

Ranije ovog tjedna objavljeno je da su uhićena dvojica sigurnosnih dužnosnika koji su navodno bili uključeni u ruski plan za atentat na Zelenskog. Dvojica pukovnika UDO-a optužena su za provođenje "subverzivnih aktivnosti protiv Ukrajine u zamjenu za financijsku naknadu", priopćio je u utorak ukrajinski ured glavnog tužitelja.

Obojica su optužena za izdaju, dok je jedan optužen i za pripremanje terorističkog čina.

Kijevska državna sigurnosna služba (SBU) objavila je da je spriječila planove za atentat na Zelenskog i druge visoke ukrajinske dužnosnike, uključujući čelnika SBU-a Vasila Maliuka i čelnika obrambene obavještajne službe Ukrajine Kirila Budanova.

Tužiteljstvo je priopćilo da je jedan od osumnjičenih primio dva drona i streljivo od ruske službe državne sigurnosti (FSB), koje su namjeravali prenijeti drugom sudioniku koji je trebao izvršiti napad.

Rusija je navodno od početka invazije nekoliko puta pokušala izvršiti atentat na Zelenskog.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?