Makedonija:

Zatvaranjem balkanske rute do članstva u NATO

migranti
10.03.2016.
u 15:39

Makedonija se nada da će joj to što je zaustavila prolaz migranata na svojoj granici s Grčkom, čime je zapravo zatvorena "balkanska ruta", pomoći da postane članica NATO-a, izjavio je danas makedonski ministar obrane Zoran Jolevski.     

Napori službenog Skoplja za priključivanje Sjevernoatlantskoj alijansi su blokirani pošto Grčka osporava naziv Makedonije od proglašenja nezavisnosti te zemlje 1991. godine, prenio je Reuters.     

"Nadam se kako će Makedonija dobiti svoje mjesto za stolom NATO-a. Pokazali smo kako smo odgovorni član međunarodne zajednice", rekao je Jolevski na pitanje novinara da li bi ponašanje Makedonije tijekom izbjegličke krize moglo da poveća njene šanse za priključenjem NATO-u.       

Makedonski ministar je dodao kako bi balkanski region bio stabilniji kad bi se više zemalja priključilo NATO-u. Crna Gora je dobila poziv da postane članica Alijanse u prosincu, a BiH također ima aspiracije da postane članica.  

"Poziv za članstvo Crnoj Gori je veliki korak unaprijed, a vjerujemo kako bi važan bio i poziv Makedoniji, kao i proces aktivacije članstva u NATO-u za Bosnu i Hercegovinu", naveo je Jolevski     

On je dodao da makedonska granica s Grčkom nije u potpunosti zatvorena za migrante, ali se njih 14.000 do 15.000 posljednjih dana nagomilalo na granici usljed toga što Makedonija striktno primenjuje mjeru ograničenja priliva migranata.       

Jolevski je rekao kako njegova zemlja koordinira svoje aktivnosti sa Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom, prenosi Tanjug.       

On je dodao kako će Makedonija nastaviti da sprečava ilegalne prelaske svoje granice uz pomoć vojske i pozvao Europsku uniju, druge europske zemlje i Tursku da iznađu zajedničko rješenje za konflikt u Siriji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?