Za beogradsku Politi

Vlasi: Kosovo od 1999. ne stanuje u Srbiji

azem vlasi
Arhiva VL
13.01.2013.
u 11:41

Srbija je u dubokoj protuslovlju sa samom sobom. U svom Ustavu drži Kosovo kao južnu pokrajinu, a ovamo razgovara u Bruxellesu s predstavnicima Kosova.

- Srbija je u dubokoj protuslovlju sa samom sobom. U svom Ustavu drži Kosovo kao južnu pokrajinu, a ovamo razgovara u Bruxellesu s predstavnicima Kosova. Razgovara li u Bruxellesu s predstavnicima Vojvodine. Ne. Određuje granične prijelaze, a zna se da su granični prijelazi između država, kako god ih Srbija naziva. Za Srbiju je bolje da shvati realnost kako Kosovo od 1999. ne stanuje u Srbiji. U platformi se nudi rješenje za Kosovo, ali se nigdje ne kaže kako treba pitati Albance da li se oni slažu s tim - rekao je savjetnik za vanjsku politiku kosovske vlade Azem Vlasi u intervjuu beogradskoj Politici.

Pojasnio je kako njegova ranija izjava "budu li tamo nasrtali na Albance, oni su nasrnuli na sve nas Albance”, a odnosi se na najnovija zbivanja u Preševskoj dolini, znači "ne može se Srbija ponašati zaštitnički prema Srbima na Kosovu, a mi da se pravimo kako nas nije briga što se događa s Albancima u Preševskoj dolini". Dodao je kako je za njega Preševska dolina "samo zemljopisni pojam".

Odgovarajući na pitanje kojim pravom zahtjeva od Bruxellesa da pritišće Beograd neka iz Ustava izbaci Kosovo, Vlasi je odgovorio kako se time ne miješa u unutarnje stvari Srbije "niti bi se itko trebao uplitati u to kako će se Srbija voditi iz unutra, ali Kosovo ne može figurirati u Ustavu Srbije nakon svega što se dogodilo, niti Srbija ima pravo pretendirati kako je Kosovo dio Srbije, da je pokrajina Srbije". On drži kako "ono čega nema u realnosti ne može pisati ni u Ustavu". (mf VLM)

>> Nikolić: U životu sam izgubio mnogo, ali ne smijem i Kosovo

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?