UNSOM

Vijeće sigurnosti produžilo mandat misiji UN-a za pomoć Somaliji

28.03.2019.
u 12:35

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju o produženju mandata Misije pomoći Ujedinjenih narodaSomaliji (UNSOM) do 31. ožujka 2020. godine.

Na osnovu rezolucije 2461, USOM će nastaviti pružati stratešku pomoć i savjete saveznoj vladi Somalije i misiji Afričke unije u Somaliji (AMISOM) u izgradnji mira i jačanju države. 

Rezolucija zahtijeva od UNSOM-a da održi i ojača svoje prisustvo u svim saveznim državama Somalije.

UN ističe značaj političke i tehničke podrške UNSOM-a, kao i međunarodne operativne i logističke podrške, u suradnji s Uredom UN-a za podršku Somaliji, u realiziranju "inkluzivnih, mirnih i slobodnih izbora po principu jedan čovjek jedan glas".    

Vijeće traži od savezne vlade Somalije i njenih saveznih država da ubrzaju provedbu ključnih sigurnosnih reformi, uključujući stvaranje čvrste nacionalne sigurnosne arhitekture.

Rezolucija je osudila kontinuirana kršenja dječjih prava i zlostavljanja djece, uključujući nastavak regrutiranja djece, silovanja i seksualnog nasilje, te otmica, posebno od strane  Al-Shabaaba u Somaliji, tražeći od svih strana u sukobu da poduzmu odgovarajuće mjere na okončanju novih takvih kršenja i zlostavljanja.  

Vijeće sigurnosti je uspostavilo UNSOM 3. lipnja 2013. nakon sveobuhvatne procjene Ujedinjenih naroda o podršci saveznoj vladi u Somaliji

Mandat UNSOM-a otada je u više navrata produživan kroz rezolucije Vijeća sigurnosti.

Trenutni mandat UNSOM-a je do 31. ožujka, prenosi Xinhua.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije