kompromis na pomolu

Večernji list otkriva: Najvažnija konačna pravila novog pravopisa

'22.02.2013.,  Republike Austrije 16, Zagreb - Zeljko Jozic, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/3
02.06.2013.
u 11:46

Dogodio se potpuni zaokret: akademici i autori pravopisa usuglašavali su stavove. Razred HAZU-a iznio je na sjednici pisani prijedlog u osam točaka te zatražio od Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje da ga prihvati

Kad su se hrvatski akademici potkraj travnja oglasili o radnoj inačici Hrvatskoga pravopisa koju su izradili jezikoslovci iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ), njihova je kritika bila žestoka. Ne samo da im se nije svidio postupak ravnatelja Instituta dr. sc. Željka Jozića i njegovih 13 suradnika, koji su hrvatskoj javnosti ponudili "pomirbeni" pravopis, nego su ocijenili kako novi pravopis "unosi novi nemir i nestabilnost u jezična pitanja u zemlji". U ime Razreda za filološke znanosti HAZU-a akademik August Kovačec upitao je komu treba uvođenje "novog nereda te povratak na metode uređivanja jezika iz doba Khuena-Héderváryja". U tom trenutku teško je bilo pretpostaviti da će se stajalište akademika promijeniti, no nije prošlo ni mjesec dana, a to se ipak dogodilo.

Da se nešto događa, prvi je obznanio član Razreda HAZU-a akademik Petar Šimunović u dnevniku koji je polovicom svibnja napisao za časopis "Hrvatsko slovo". Ustvrdivši kako je pravopis IHJJ-a nametnut i nepotreban, odnosno da ga je oktroirao ministar znanosti Željko Jovanović, čitatelje je obavijestio kako je dobio poziv na izvanrednu sjednicu Razreda za filološke znanosti HAZU-a na koju će doći i ravnatelj Instituta Željko Jozić sa svojim suradnicima. Tema je, naravno, novi pravopis! Zanimljivo je da je Jozić o sastanku s akademicima šutio iako bi mu odgovaralo da se takva informacija probije u javnost.

Sjednica je održana 20. svibnja, što je potvrdio i Jozić u intervjuu Jutarnjem listu, a na njoj su bili akademici August Kovačec, Milan Moguš, Anica Nazor, Mislav Ježić, Stjepan Damjanović, Milena Žic Fuchs, Ranko Matasović, Antica Menac i Goran Filipi. Uredničko vijeće pravopisa IHJJ-a zastupali su dr. sc. Željko Jozić i dr. sc. Milica Mihaljević. Dogodio se, dakle, potpuni zaokret: akademici i autori pravopisa usuglašavali su stavove. Razred HAZU-a iznio je na sjednici pisani prijedlog u osam točaka te zatražio od IHJJ-a da ga prihvati. Kad se to dogodi, spremni su stati iza novoga pravopisa. Pročitano je i pismo akademika Radoslava Katičića u kojemu on poručuje da se prva izjava Razreda ne smije mijenjati te da oni od svojih kritika neće odustati ako se njihovi prijedlozi ne uvaže. Jedini ustupak moguć je u sastavljenom pisanju "neću", a sve drugo mora se usvojiti. U protivnom, njima je pravopis neprihvatljiv.

Znanstveno vijeće IHJJ-a potom je održalo sjednicu i, prema riječima Željka Jozića, odlučilo djelomice usvojiti sugestije akademika.

– Očekujem da Razred za filološke znanosti HAZU-a dade pozitivno mišljenje o našemu pravopisu – izjavio nam je Jozić - jer smo uvelike usvojili i prihvatili njihove napomene, koje su zapravo malobrojne, što znači da je Razred zapravo suglasan s većinom pravopisnih pravila koja smo donijeli u radnoj inačici. Mi smo na Znanstvenome vijeću Instituta sve napomene Razreda iznijeli kao nova pravopisna pravila. Neka su prihvaćena potpuno, neka djelomično i mislim da je to sasvim dovoljno da Razred za filološke znanosti HAZU-a prihvati naš pravopis.

Hoće li akademici podržati novi pravopis, znat ćemo nakon sjednice Znanstvenog vijeća IHJJ-a, koje će novi pravopis blagosloviti 4. lipnja 2013. godine.

>> Počeo jezični rat: Akademici protiv novog pravopisa

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije