BAFÖG REFORMA

Veće naknade u Njemačkoj i 1.000 eura pomoći za siromašnije studente

euri
07.03.2024.
u 08:08

Svatko tko studira i još uvijek živi s roditeljima trenutačno može primati do 511 eura mjesečno – to uključuje takozvane osnovne potrebe od 452 eura plus 59 eura za stanovanje

Prijedlog zakona od savezne ministrice obrazovanja Bettine Stark-Watzinger (FDP) predviđa, među ostalim, daljnje povećanje dodatka na dohodak prilikom kreditiranja BaföG-a, što bi trebalo dodatno proširiti krug onih koji imaju na to pravo. Broj primatelja državnih sredstava za osposobljavanje naglo je opao tijekom prošlog desetljeća​​​​​​, piše Fenix-magazin.

Bafög stope ne bi trebale biti povećane

Nema planova za povećanje Bafög stopa. Ponovno su to kritizirali sindikati i studentski predstavnici s obzirom na povećanje troškova života. Stope su posljednji put povećane za 5,75 posto za zimski semestar 2022./2023.

Svatko tko studira i još uvijek živi s roditeljima trenutačno može primati do 511 eura mjesečno – to uključuje takozvane osnovne potrebe od 452 eura plus 59 eura za stanovanje. Van kuće je 452 plus 360 eura za smještaj. Daljnje doplate za zdravstveno osiguranje i osiguranje za njegu su također moguće ako studenti više nisu osigurani od svojih roditelja.

Stvarni iznos Baföga uvijek je individualan

Budući da se u obzir uzimaju imovina, vlastiti prihodi, prihodi roditelja i supružnika, stvarni iznos je individualan.

Reformom se uvodi i tzv. potpora za početak studija. Studenti prve godine iz siromašnijih obitelji od jeseni mogu računati na državnu subvenciju od 1.000 eura za kupnju prijenosnih računala, knjiga ili financiranje troškova selidbe na mjesto studija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije