Chris Baraniuk istražio

U prirodi postoje stvarni zombiji - i jeziviji su od izmišljenih

zombiji
18.03.2017.
u 11:05

Novinar BBC Eartha Chris Baraniuk istražio je gljivice, viruse i bakterije koji su se razvili na jeziv način - tako da se prenose s domaćina na domaćina i pretvaraju ih u zombije.

Index.hr donosi cijelu njegovu priču.

"Zombiji koje poznajemo iz djela fikcije agresivni su mesožderi i živi mrtvaci. Ali i u prirodi postoje slični primjeri, i to već milijunima godina".

Mravi zombiji

"Radi se o mravima zaraženima parazitskim gljivicama roda Ophiocordyceps, koje im kontroliraju tijelo i um i tjeraju ih da se penju na biljke ili na neko drugo mjesto (ovisno o vrsti gljivice) na kojemu stanu, a kada umru, spore iz njihovih glava padnu dolje i tako šire zarazu.

Otkrilo se da se različite vrste te gljivice prilagođavaju životnim ciklusima vrsta mrava na kojima parazitiraju.

Jednom kad su "zombificirani", mišićno tkivo im se počinje raspadati, a vjerojatno postoji i izravna kontrola živčanog sustava i neurotransmitera, poput dopamina, ali to još nije do kraja istraženo.
No, otkrivaju se i drugi primjeri zombija nastalih gljivicama, poput pauka".

Paraziti zombiji

"Simbioza je suživot dvaju organizama. Parazitiranje je, s druge strane, kad jedan organizam preživljava nauštrb drugome, a u svijetu kukaca postoje brojni primjeri.

Parazitoidna osa Glyptapanteles polaže jaja u tijelu gusjenice, a ličinke pri izlasku izjedaju tijelo gusjenice, izlaze i nedaleko od tog mjesta stvaraju čahure.

Ali gusjenica je i dalje živa, iako je ozlijeđena, i djeluje kao zombi čuvar koji napada sve što predstavlja opasnost za čahure.

Pojam parazitoid označava parazita koji s vremenom ubija domaćina.

Osa roda Euderus set polaže jaje u gnijezdo druge ose, npr. Basettia pallida koja je i sama parazit na biljci, zatim nova ličinka ubija staru, nahrani se njome i izađe iz te komore na biljci kroz glavu stare ličinke.
To je primjer dvostruke kontrole i rijedak primjer hiper-manipulacije".

Seks zombiji

"Bizaran primjer može se promatrati kod gljivice Batrachochytrium dendrobatidis koja inficira japanske žabe koje žive na drveću u Južnoj Koreji.

Ljubavni zov zaraženih žaba glasniji je i brži te su zato te žabe privlačnije, a njihovim razmnožavanjem se vjerojatno želi širiti zaraza.

Ta pretpostavka nije potpuno dokazana, ali tako govore brojni podaci".

Mutirane biljke zombiji

"Bakterije fitoplazme šire se pomoću kukaca, npr. cvrčaka, koji piju sok biljke, ali biljke prvo trebaju biti podložne bakteriji kako bi privukle takve prijenosnike.

Bakterije luče proteine koji mijenjaju procese unutar biljaka, i zamjenjuju proteine biljke, pa se biljka počne mijenjati.

Cvijeće na biljci postaje zeleno i na kraju se pretvori u listove, postaju privlačnije kukcima koji zatim raznose bakterije na nove domaćine.

Ovo je zanimljiv primjer jer biljka ne umire zbog zaraze, nego samo postaje sredstvo širenja zaraze. Biolog Jon Dinman sa sveučilišta u Marylandu ističe da u nekim uspješnim "zombi" zarazama domaćin preživi. Općenito je vjerojatnije da se bolest prenese s organizma na organizam kada je njezina zaraznost, odnosno sposobnost da naudi domaćinu, ograničena.

Ljudi su na sreću imuni na ove patogene, ali u šumama diljem svijeta postoji velik broj ovakvih primjera", zaključuje Baraniuk.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije