iz ne u da

U borbi za euro slično kao i u nogometu: Monti – Merkel 1:0

Angela Merkel i Mario Monti
AFP/PIXSELL
29.06.2012.
u 10:39

Oko 4 u noći objavljeno da je postignut dogovor o dvije stvari za koje se mislilo da je njemačka kancelarka Merkel o njima rekla čvrsto "nein".

Hrvatski premijer Zoran Milanović vratio se u svoj hotel u Bruxellesu sinoć oko 1 sat jer je summit EU u tom trenutku prerastao u summit lidera 17 zemalja eurozone. Svi koji ne koriste euro, uključujući i britanskog premijera Camerona, zamoljeni su da odu. Nakon toga, u ranim jutarnjim satima dogodio se pravi preokret. Talijanska i španjolska taktika bila je da blokiraju dogovor o sporazumu za gospodarski rast dok se ne počne razgovarati o radikalnijim mjerama koje bi spasile te dvije zemlje od pritiska s tržišta. Sporazum za gospodarski rast, koji je Hollandeovo čedo, a i Merkel ga je na ulasku na summit prezentirala skoro pa kao gotovu stvar, uopće nije kontroverzan, ali je Talijanima i Španjolcima poslužio kao adut u diplomatskoj noćnoj igri, kao nešto što je drugima važno i što su Monti i Rajoy spremni blokirati sve dok se ne udovolji njihovim željama. 

I ta im je taktika uspjela jer je oko 4 u noći objavljeno da je postignut dogovor o dvije stvari za koje se mislilo da je njemačka kancelarka Merkel o njima rekla čvrsto "nein". Pa ipak, njezino "nein" pretvorilo se u "ja". 

Trajni europski fond spasa ESM (koji počinje s radom u srpnju i nasljeđuje privremeni fond EFSF) dobit će nove ovlasti da dokapitalizira banke izravno, a ne da taj novac ide preko nacionalnih vlada, koje onda time povećavaju svoju zaduženost. ESM će, osim toga, dobiti i ovlasti da kupuje obveznice od zemalja koje se "dobro ponašaju", odnosno uredno provode reforme, ali svejedno su pod pritiskom tržišta koje diktiraju velike prinose na njihove obveznice. Ova prva mjera mogla bi spasiti Španjolsku, ova druga Italiju. Obje mjere neće se početi primjenjivati preko noći, trebat će nekoliko mjeseci da ih Komisija razradi i da ih Europsko vijeće odobri u konačnom obliku, ali svejedno se to smatra velikim pomakom. 

Summit EU  nastavlja se danas u 10 sati. Njemačka kancelarka Angela Merkel noćas između 4 i 5 sati ujutro otišla je iz zgrade izbjegavši obraćanje novinarima. Bit će zanimljivo vidjeti što će reći danas na njemačkom novinarskom brifingu nakon završetka summita. Ali čini se da je, nakon rezultata Italija – Njemačka 2:1 u borbi za Euro (prvenstvo), i u borbi za euro (valutu) također bio sličan rezultat: Monti – Merkel 1:0.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?