WINDSORI

Svi seks skandali britanske kraljevske obitelji

Kate Middleton (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
23.09.2012.
u 12:00

Mediji na Otoku nisu kopali po intimi članova kraljevske obitelji samo tijekom Drugog svjetskog rata i godina obnove zemlje. Njihov najveći pritisak na Windsore bio je osamdesetih, kada je izbilo nekoliko skandala s vladajućom obitelji

Fotografije u toplessu Kate Middleton, supruge britanskog princa Williama i vjerojatne buduće kraljice Velike Britanije, koje je prije nekoliko dana objavio francuski časopis Closer, ili možda snimke princa Harryja koji se gol s prijateljima zabavlja u hotelskoj sobi u Las Vegasu neupućenima djeluju kao rijetki slučajevi skandala s natruhama seksa i erotike u koje su bili upleteni članovi britanske kraljevske obitelji. Djeluju kao rijetki, ali doista samo neupućenima.

Već više od stotinu godina, otkad novine prate život kraljevske obitelji, u javnosti se periodično ali kontinuirano pojavljuju skandali vezani za, u najmanju ruku, neobično ponašanje prve obitelji Velike Britanije, a povijest Windsora kao da je protkana seksom.

Abdicirao zbog vijesti

Era javno poznatih skandala počela je s kraljem Edwardom VII., koji je i otvorio Buckinghamsku palaču novinarima te u čijoj je eri i započelo veće medijsko praćenje kraljevske obitelji.

Nesumnjivo velik kralj i političar, koji je vladao do 1910., bio je ujedno i prilično velik ljubavnik. Tvrdilo se da su kroz njegovu postelju prošle stotine, ako ne i tisuće žena, da je zavodio koju god je ženu stigao, a jednom je prilikom, na jednom od primanja, čak pokušao zavesti i seksi plavokosu Ruskinju ne znajući da se radi o transvestitu, ruskom princu Feliksu Jusupovu. Najpoznatija Edwardova ljubavnica bila je Lillie Langtry, a u jeku njihove ljubavne veze, u vrijeme dok Edward još nije bio kralj, već prijestolonasljednik, tjednik London journal objavio je sljedeću rečenicu: “Nema ništa između princa od Walesa i Lilly Langtry”. U sljedećem broju, na potpuno istom mjestu, objavljena je i rečenica koja je objašnjavala situaciju: “Pa čak ni plahta!”.

Među ljubavnicama prpošnog kralja bio je i niz poznatih žena tog vremena, među njima i glumica Sarah Bernhardt koja je, kao kuriozitet, htjela svojevremeno u krevet odvući i Nikolu Teslu. Znanstvenik iz Smiljana nije htio ništa imati s njom, smatrao je to gubitkom vremena i truda koji je mogao iskoristiti u laboratoriju.

Svoju dugogodišnju vezu s kraljem Edwardom, ali i poznanstvo s novinarima, htjela je iskoristiti i Daisy Warvick, supruga lorda Brookea. Nakon kraljeve smrti počela je ucjenjivati Buckinghamsku palaču da će novinarima prodati kraljeva ljubavna pisma, no sudski joj je zabranjeno da ih publicira u Velikoj Britaniji. Kada je dokumente ponudila američkim novinarima, pojavio se industrijalac Arthur Du Crosd, vlasnik tvrtke Dunlop, koji je pisma otkupio za 64 tisuće funti i potom spalio. Samo nekoliko godina kasnije imenovan je barunom.

Nešto manje skandalozan i privlačan novinama bio je Edwardov sin i nasljednik na prijestolju kralj George V., koji je vladao do 1936. Iako ga je britanski tisak prilično štedio simpatizirajući s vladarom koji je zemlju vodio kroz strahote Prvog svjetskog rata, francuski tjednik Liberator objavio je veliku reportažu o tome kako se kralj, u vrijeme dok još nije bio na tronu i dok mu je brat, tadašnji prijestolonasljednik bio živ, potajno na Malti vjenčao s Mary Culme-Seymour, kćeri britanskog admirala, i dobio nekoliko djece. Kada mu je brat nenadano umro, naglo se razveo i vratio u Britaniju kako mu veza s pučankom ne bi omela šanse za preuzimanje prijestolja.

Koliko je Georgeov brak s Malte bio nepoznat, toliko je svjetski poznat slučaj njegova sina, Edwarda VIII., koji je abdicirao kako bi se vjenčao s Vallis Simpson. Prema nekim tvrdnjama, abdicirao je tek kada je doznao da se novine spremaju objaviti vijest o njegovoj vezi s razvedenom Amerikankom. Nastupanjem Drugog svjetskog rata, britanski mediji jednostavno su prestali kopati po intimi kraljevske obitelji, a ni puritanske pedesete, godine obnove zemlje, nisu bile prikladne za tu temu. Ipak, zanimanje javnosti za seks-skandale počelo se polako buditi sedamdesetih kada je objavljeno da se princ Phillip, suprug današnje kraljice, intenzivno družio sa Stephenom Wardom, liječnikom koji je oko sebe okupljao pripadnike engleskog visokog društva i koji im je povremeno pronalazio “djevojke za zabavu”. Prema nekim tvrdnjama, upravo je princ Phillip u jednoj prilici bio “konobar pod maskom” koji je na Wardovoj privatnoj zabavi gostima gol služio piće i jelo.

Noć s bogatašem iz Teksasa

Ako princ Phillip nije bio povezan s lakim djevojkama, njegov tast, otac Sarah Ferguson zasigurno je prema njima imao afiniteta. Bojnika Rona Fergusona novinari britanskog The Peoplea snimili su kako 1988. izlazi iz Wigmorea, elitnog bordela koji je radio pod krinkom salona za masažu. Plavokosa prostitutka koju su intervjuirali nedugo potom do u detalj je opisala bojnikove intimne dijelove tijela, pa čak i ustvrdila da ju je Ferguson upitao osjeća li se dobro u krevetu s članom kraljevske obitelji. Samo nekoliko godina prije ove afere, 1985. britanske novine fotografirale su i princezu Michael, koja je noć provela u kući s teksaškim milijarderom Johnom Wardom Huntom. Ni princeza Anna nije bila imuna na skandale. Održavala je vezu sa svojim čuvarom Peterom Crossom, koji je, nakon što je prestao uživati njenu milost, cijelu priču prodao tabloidu News of the World. Ipak, najviše glavobolje samoj je kraljici zadavala princeza Diana, koja je nakon razvoda od princa Charlesa otvoreno “hodala” s Dodijem Fayedom, sinom vlasnika londonskog Harrodsa, što je bila top-tema svjetskih tabloida, a priča o njihovoj vezi razvlačila se i godinama nakon njene smrti.

>> Fotografije golišave Kate u Chiju: Skandal na dvoru – kraljica je gola!

>> The Sun unatoč najavi tužbe objavio fotke golog princa Harryja

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije