OPERACIJA BLJESAK

Srbija i RH aktivno surađuju u rješavanju zločina nad Srbima

01.05.2013.
u 12:54

Prvog dana akcije Bljesak u Medarima je ubijen 21 srpski civil, stoji u priopćenju Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije

Povodom obljetnice vojno redarstvene akcije Bljesak danas je Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije izdalo priopćenje u kojem se navodi da s ciljem rasvjetljavanja ratnih zločina nad srpskim civilima počinjenih u akciji Bljesak srbijansko Tužiteljstvo aktivno surađuje s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, između ostalih, i u predmetu Medari.

"Od ukupno 12 osoba, neposredno i preko Službe MUP-a Srbije za otkrivanje ratnih zločina, Tužiteljstvo je prikupilo saznanja o svim njima poznatim okolnostima smrtnog stradanja njihovih najbližih, prvog dana akcije Bljesak kada je u Medarima ubijen 21 srpski civil. Na osnovu informacija o ekshumaciji, obdukciji i identifikaciji stradalih u selu Medari Tužiteljstvo je utvrdilo da najbliži srodnici većeg broja smrtno stradalih imaju prebivalište u Republici Srbiji i da su srpski državljani. U srpnju 2010. godine, na mjesnom groblju u selu Medari, ekshumirano je 28 tijela iz zajedničke grobnice nastale tijekom akcije Bljesak, među kojima je deset žena i tri djeteta, od kojih je najmlađe imalo 8 godina. Na osnovu sumnje da je na štetu stanovnika Medara izvršeno kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, prikupljena dokumentacija je, na osnovu Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, dostavljena DORH-u 15. lipnja 2012. godine" navodi se u priopćenju srbijanskog Tužiteljstva.

>> General Marijan Mareković: Kako smo oslobađali zapadnu Slavoniju

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije