prijeti li raspad

Renzi: Europska unija nije dokrajčena nakon Brexita

Matteo Renzi
23.08.2016.
u 07:24

Britansko napuštanje Europske unije neće dovesti do raspada bloka, najavio je talijanski premijer Matteo Renzi.

- Mnogi misle da je EU dokrajčena nakon Brexita ali to nije stvarno stanje stvari - izjavio je Renzi dok je dočekivao čelnike Francuske i Njemačke na ključne razgovore o tome kako oživjeti europski projekat nakon šokantnog Brexita.

- Želimo napisati ljepšu stranicu u europskoj povijesti - kazao je.

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je da je Europa suočena s rizikom "fragmentacije i podijele" dok je njemačka kancelarka Angela Merkel podsjetila da je EU stvorena iz "nekih od najmračnijih trenutaka" u europskoj povijesti. 

Troje čelnika govorilo je uoči radne večere na nosaču zrakoplova Giuseppe Garibaldi, usidrenom kod obale Ventotenea, jedne od kolijevki sna o jedinstvenoj, integriranoj Europi.

Troje čelnika nada se da će stvoriti zajedničku poziciju na putu ka post-Brexit fazi uoči summita preostalih 27 članica EU u Bratislavi idući mjesec.

Također se očekuje da ekonomska perspektiva, džihadistički napadi, izbjeglička i migrantska drama, sirijski sukob i odnosi s Rusijom i Turskom budu na dnevnom redu summita.

U prvom krugu razgovora u lipnju, čelnici tri najveće ekonomije kontinentalne Europe pozvali su na "novi impuls" za EU, prenosi AFP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije