BILI SU 200 KM OD MOSKVE

Prigožin potvrdio da se povlače: Dao sam zapovijed kako bi izbjegli krvoproliće

wagner
Stringer/REUTERS
24.06.2023.
u 20:14

Šef ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin objavio je audio poruku u kojoj je potvrdio da se njegovi borci vraćaju u svoje baze

Ured bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka objavio je da je Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, pristao na deeskalaciju situacije i zaustavljanje svojih boraca u Rusiji, nakon što je izvor rekao da se prema Moskvi približava Wagnerov konvoj od 5000 boraca. Bjelorusija je rekla da je Lukašenko u suglasju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao te postigao dogovor s Prigožinom.

U priopćenju objavljenom na službenom Telegram kanalu bjeloruskog predsjedništva, navodi se da se Prigožin složio zaustaviti daljnje kretanje Wagnerovih boraca po Rusiji.

Izvor blizak vlastima u dijelu ukrajinske Donjecke oblasti pod ruskom kontrolom rekao je ranije u subotu da se Wagnerov konvoj, koji se cestom približavao okolici Moskve, sastoji se od otprilike 5000 vojnika pod vodstvom višeg zapovjednika Dmitrija Utkina. Izvor, koji se ranije pokazao pouzdanim, rekao je da šef Wagnera ukupno raspolaže s manje od 25.000 ljudi, a otprilike 5000 njih se nalazi u Rostovu na Donu, južnom gradu koji ključan za rusku invaziju na Ukrajinu, za koji je Prigožin rekao da njime upravlja. Izvor je kazao da je Wagnerov plan u Moskvi zauzeti položaje u gusto naseljenom području.

Prigožin je objavio audio poruku u kojoj je potvrdio da se njegovi borci vraćaju u svoje baze kako bi "izbjegli krvoproliće". Kaže da je "dao zapovijed da se vrate", prenosi Sky News.

“U 24 sata otkako smo pokrenuli marš pravednosti, došli smo na 200-tinjak kilometara od Moskve i nije prolivena ni kap krvi naših boraca. Sad je došao trenutak kad može biti prolivena krv", kazao je Prigožin u audio poruci te dodao kako zbog toga okreće kolone u suprotnom smjeru, prema kampovima. 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije