velike kazne

Pazite što radite na cesti u ovoj državi: Kazne mogu biti i do 2.000 eura

policija u Austriji
Max Slovencik/EXPA/Ilustracija
06.12.2023.
u 09:20

U austrijskoj prijestolnici, tzv. WasteWatchers u civilu promatraju što rade prolaznici, odnosno paze da ne zagađuju ceste, trgove i grad općenito, kako bi osigurali da grad ostane čist.

Bečanin je u utorak u Beču novčano kažnjen jer je na cestu bacio opušak cigarete. Policija je u priopćenju navela kako mu je kazna iznosila 50 eura, ali u nekim slučajevima može biti i do 2.000 eura.

Naime, u austrijskoj prijestolnici, tzv. WasteWatchers u civilu promatraju što rade prolaznici, odnosno paze da ne zagađuju ceste, trgove i grad općenito, kako bi osigurali da grad ostane čist.

U utorak je jedan kontrolor prišao muškarcu i upozorio ga na netom bačeni opušak, zatražio mu je identifikacijske dokumente te mu ispisao kaznu u iznosu od 50 eura, piše Fenix-magazin.

– Čovjek je bio vrlo strog. Nije mario za moju ponudu da pokupim opušak i bacim ga u smeće. Doista nisam očekivao da će me kazniti, rekao je šokirani Bečanin.

No, prekršitelj je zapravo imao sreće jer je dobio minimalnu kaznu. Svakome tko baca smeće na cestu u Beču prijeti kazna od 100 eura. Novac koji Grad prikupi od ovih kazni ide za čišćenje.

U Beču trenutačno djeluje 40 kontrolora koji kontroliraju čistoću.

I u Njemačkoj postoji opasnost od visokih kazni.

Svatko tko u Njemačkoj izbacuje smeće iz automobila može očekivati ​​različite kazne ovisno o saveznoj zemlji. U Njemačkoj je zakon o zaštiti okoliša i prirode stvar savezne zemlje, izvještava ADAC. Primjerice, bacanje staklene boce u Hamburgu stoji od 35 do 150 eura. Ako se staklo razbije, kazna može iznositi i do 1.000 eura.

Hanzeatski grad ima čak i tzv. “policiju za smeće” čiji su zadatci slični onima koje imaju “WasteWatchers” iz Beča.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije