pripazite dobro

Najavljene oštrije kontrole i kazne u Njemačkoj: Ako ovo ne činite pravilno moguća je kazna od 2.500 eura

euri
12.12.2023.
u 07:36

Ubuduće biste trebali još više paziti na odvajanje otpada u Njemačkoj, jer već sada postoji opasnost od visokih kazni, koje će se, kako se čini, s vremenom povećati.

Ubuduće biste trebali još više paziti na odvajanje otpada u Njemačkoj, jer već sada postoji opasnost od visokih kazni, koje će se kako se čini s vremenom povećati.

Ostaci hrane, talog od kave i kore od voća spadaju u kantu za organski otpad. No, ubuduće biste trebali bolje vršiti odvajanje otpada, inače možete platiti visoku kaznu. Daljnje sankcije bit će dodane od 2025. godine, javljaju njemački mediji.

Kako javljaju mediji, od 1. svibnja 2025. na snagu stupa proširenje “male” izmjene Uredbe o biootpadu iz 2022. godine. Time se želi potaknuti građane da još više paze na to da strane tvari poput plastike ne dospiju u organski otpad, piše Fenix-magazin.

Najavljene strože kazne

To znači da se sav organski otpad koji se ne može koristiti za gorivo ili gnojivo uzrokuje visoke troškove. Za takve prekršaje su već moguće kazne do 2.500 eura.

Od 1. svibnja 2025. kontrole će biti još strože. Konkretno, to znači da organski otpad s više od tri posto udjela stranih tvari ne moraju prihvatiti tvrtke za odvoz ili preradu smeća. Kanta za organski otpad se jednostavno ne prazni i kućanstva se moraju sama pobrinuti za odlaganje.

Ovo nije dopušteno odlagati u kante za organski otpad

Pazite stoga da mrežice od voća, pepeo, pseći izmet, sadržaj vrećica za usisavače ili slično slučajno ne završe u kanti za organski otpad.

Također biste se trebali pobrinuti da su vrećice za organski otpad razgradive i da mogu završiti u organskom otpadu. Ako na vrećici piše “biorazgradivo”, to ne znači nužno da će vaša zajednica to prihvatiti, budući da je i vrećicama za organski otpad, poput zelenih vrećica, potrebno dosta vremena da se razgrade.

Najbolje je da kontaktirate svoju općinu izravno kako biste izbjegli kaznu.

Ako u svom vrtu imate kompostanu, tu možete odložiti bio otpad i sami stvoriti vlastito gnojivo za vrt. Otpad iz vrta nikad ne odlažite u šumu, jer i za to možete platiti kaznu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?