Stalni postav

Milošević u muzeju Nurnberškog suđenja nacistima

slobo
Reuters/PIXSELL
01.09.2013.
u 14:02

Srpski povjesničar Vasilije Krestić drži da je predstavljanje Slobodana Miloševića u muzeju posvećenom nacističkim zločinima "zapravo krivotvorenje povijesnih događaja"

Beogradskim Večernjim novostima je kustosica Nurnberškog suđenja nacistima, Henrike Sentgraff, potvrdila kako je Slobodan Milošević dobio svoje mjesto u ovom muzeju. Uz upoznavanje sa suđenjem za nacističke zločine u Drugom svjetskom ratu, posjetitelji u Nurnbergu se tako mogu informirati o "zločinima srpskog rukovodstva u Srebrenici", ali i vidjeti sliku Slobodana Miloševića i poster "Kosovo - genocid", jednu pored druge, pišu Novosti.

- Milošević se spominje u dijelu stalnog postava muzeja koji nosi naziv "Međunarodni sudovi, od Nurnberga do Haaga", zajedno s bivšim predsjednikom Ruande Jeanom Kambodom. Svjesni smo činjenice da Milošević nije osuđen za zločine koji ga terete. U postavci su samo iznešene optužnice protiv njega u Haagu, jer smo upravo željeli pokazati naslijeđe rada međunarodnih sudova nakon Nurnberškog procesa - kaže kustosica dodajući kako je postavka djelo "tima njemačkih povijesničara i političkih znanstvenika" i ne vidi problem što je uz Miloševićevu sliku postavljen poster s parolom "Kosovo - genocid" "i pored toga što bivši predsjednik Srbije u Haagu nije ni bio optužen po ovom pitanju".

Srpski povjesničar Vasilije Krestić drži da je predstavljanje Slobodana Miloševića u muzeju posvećenom nacističkim zločinima "zapravo krivotvorenje povijesnih događaja".

- U pitanju je propaganda i ostvarivanje političkih ciljeva, što ne bi trebalo čuditi obzirom na to tko muzej i financira. Izjednačavanje Miloševića s nacistima u bilo kojem kontekstu je čisti bezobrazluk. Ovako ispada da su nacisti ubijali u Drugom svjetskom ratu, a Srbi krajem 20. stoljeća - grmi Krestić.

>>Tuđman i Milošević u Karađorđevu su rušili Antu Markovića, a ne BiH

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije