otkazi

Masovno zapošljavali za vrijeme pandemije: Tehnološki divovi otpuštaju gotovo 100.000 zaposlenika

Twitter
REUTERS
22.01.2023.
u 20:17

Tehnodivovi otpuštaju radnike. Twitterov broj zaposlenika s punim radnim vremenom smanjio se na oko 1300, Google će ukinuti 12.000 radnih mjesta, a Microsoft planira otpustiti 10.000 radnika

U Twitteru je ostalo manje od 550 inženjera koji se brine o radu te društvene mreže, a neki upozoravaju da ih nema dovoljno te da je njezin nesmetan rad ugrožen. I ostali tehnodivovi otpuštaju radnike jer su, kažu, u prethodnom razdoblju previše zapošljavali. Twitterov broj zaposlenika s punim radnim vremenom smanjio se na oko 1300, s tim da sada ima manje od 550 inženjera s punim radnim vremenom, prema internoj evidenciji koju je pregledao i o tome izvijestio CNBC. Interni zapisi pokazuju da također postoji oko 1400 zaposlenika Twittera koji ne rade, ali još uvijek primaju plaću, no više se ne očekuje da ispunjavaju svoje stare odgovornosti toj u tvrtki.

Inače, kad je riječ o otkazima u velikim tehnološkim tvrtkama, Googleova krovna kompanija Alphabet izvijestila je da će ukinuti 12.000 radnih mjesta, uz poruku radnicima da je gospodarska situacija lošija no što su bili očekivali. Kompanija je proteklih godina intenzivno zapošljavala “za drukčiju gospodarsku realnost od ove s kojom se danas suočavamo”, napisao je u dopisu zaposlenima izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai. I ondje planiraju otpuštati i u inženjerskim odjelima, a prvi su obavijest o otkazu dobili radnici u SAD-u. U drugim zemljama proces će dulje trajati zbog zakona o radu, dodali su.

Googleova objava nadovezala se na ovotjednu informaciju Microsofta da planira otpustiti 10.000 radnika. Kupci nastoje “optimizirati” digitalnu potrošnju i oprezni su jer su neki dijelovi svijeta u recesiji, a drugi je očekuju, objasnio je u poruci radnicima izvršni direktor Satya Nadella, najavivši okretanje “strateškim područjima”, uključujući vjerojatno i umjetnu inteligenciju. I u Amazonu su se sredinom proteklog tjedna počeli dijeliti otkazi, koje bi trebalo dobiti 18.000 zaposlenika. Meta, krovna tvrtka Facebooka, planira ih otpustiti 11.000, a Salesforce 10 posto od ukupno 80.000 zaposlenih. Ukupno je u 2022. u tehnološkom sektoru najavljeno više od 97.000 otkaza, najviše od 2002. godine kada je otpuštena 131.000 radnika, prema podacima kompanije Challenger, Gray & Christmas.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije