Moćni diplomat

Kissinger nije za intervenciju u Siriji jer je 
ona saveznica Rusije

henry kissinger
AFP/PIXSELL
05.06.2012.
u 19:08

Humanitarni razlozi nisu uvijek dovoljan razlog za vojnu akciju, tvrdi nekadašnji državni tajnik 
i vodeći “opinion maker”

Kolike god pokolje Assadov režim provodio nad pobunjenicima i civilima u Siriji, Zapad očito neće reagirati vojnom intervencijom! Suptilno je to dao naslutiti Henry Kissinger objavivši uvodnik u Washington Postu pod nazivom “Intervencija u Siriji ugrozila bi globalni mir”.

U ovom tekstu Kissinger, nekadašnji državni tajnik SAD-a u vrijeme administracije predsjednika Nixona i jedan od vodećih političkih “opinion makera”, obrazlaže kako humanitarni razlozi i spašavanje stanovništva nisu uvijek dovoljan razlog za pokretanje vojne akcije, pogotovu ako u tom slučaju postoji niz nepoznanica, kao što je to sada u slučaju Sirije.

– Mi ne znamo što se tamo događa. S jedne strane imamo Assadov režim, no s druge strane ne znamo što bi se dogodilo ako bismo podržali pobunjenike. Mogao bi se ponoviti afganistanski scenarij kada je Amerika naoružavala talibane radi borbe protiv Sovjeta, no desetak godina poslije, ti isti talibani okrenuli su se protiv Amerike. Treba se upitati mora li SAD potpomoći svaki ustanak protiv baš svake nedemokratske vlasti – piše Kissinger u Washington Postu.

Još je nekoliko razloga zašto se Zapad ne treba miješati u sirijsku krizu.

– Intervencijom bismo srušili principe Vestfalskog sporazuma kojim se nitko ne miješa u unutrašnje stvari neke zemlje. Ujedno, napali bismo saveznicu Rusije, a pitanje je treba li zbog Sirije riskirati veći sukob – kaže Kissinger.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?