optužbe

Kina: SAD pretvorio Tajvan u 'skladište streljiva”

streljivo
ilustracija
30.07.2023.
u 12:09

Kina je u nedjelju optužila Sjedinjene Države da su Tajvan pretvorile u “skladište streljiva”, nakon što je Bijela kuća najavila novi paket vojne pomoći Tajvanu u vrijednosti 345 milijuna dolara.

Kineski ured za poslove sa Tajvanom izdalo je priopćenje u kojem se izražava protivljenje američkoj vojnoj pomoći Tajvanu, otcjepljenom otoku koje Kina smatra svojim teritorijem, prenosi AP.

- Bez obzira na količine novca tajvanskih poreznih obveznika koje troše separatističke snage u Taipeiu, bez obzira i na to koliko američkog oružja dobivaju, to neće poljuljati našu odlučnost da riješimo tajvanski problem. Neće ni pokolebati našu čvrstu volju da ostvarimo ponovno ujedinjenje naše domovine - rekao je Chen Binhua, glasnogovornik kineskog Tajvanskog ureda.

On je ocijenio kako su aktivnosti vlasti na Tajvanu bure baruta, što povećava opasnost od rata u Tajvanskom moreuzu.

Posljednjih godina kineska narodnooslobodilačka armija povećala je svoje vojne manevre prema Tajvanu, šaljući borbene avione i ratne brodove da kruže oko otoka.

Ministarstvo obrane Tajvana priopćilo je u nedjelju da prati kretanje šest brodova kineske ratne mornarice u blizini otoka, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Sjedinjene Američke Države najavile su u petak novi paket vojne pomoći Tajvanu u vrijednosti 345 milijuna dolara, ali Bidenova administracija odbila je da javno pruži detalje o sadržaju ovog paketa vojne pomoći, prenio je ranije Reuters.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?