seul

Kim Jong Un nadgledao probu novog motora interkontinentalne rakete

Kim Jong Un
09.04.2016.
u 15:15

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un nadzirao je uspješnu probu novog motora interkontinentalne balističke rakete, javili su državni mediji u subotu, u posljednjoj vijesti o pomacima u programu naoružanja koji su doveli do novih sankcija UN-a.

Južna Koreja i Sjedinjene Države pokazali su skepsu prema objavama Sjevera o rapidnom napretku u njegovim nuklearnim i raketnim programima uoči kongresa vladajuće partije u svibnju, na kome analitičari očekuju da se proglasi nuklearnom silom.

Napetosti su i dalje visoke na Korejskom poluotoku nakon nuklearne probe Sjevera i lansiranja dugometne rakete u ovoj godini, dok su južnokorejske i američke trupe izvele zajedničke vojne vježbe u jeku razmjene ratobornih izjava između suparničkih Koreja.

Motor je pokrenut na Kimovo naređenje i izazvao je snažnu eksploziju, a testovi su pokazali da je raketa domaće proizvodnje ispunila sve tražene uslove, javila je državna novinska agencija KCNA.

- Dragi drug Kim Jong Un izjavio je da mi sada možemo postavljati čak i moćnije nuklearne bojeve glave na interkontinentalne balističke rakete i okončati vladavinu zla u Sjedinjenim Državama i širom svijeta - navodi agencija.

Proba je izvedena u raketnoj stanici Sjevera, u blizini zapadne obale zemlje, gdje je u veljači Pyongyang lansirao dugometnu raketu u orbitu, navodi KCNA.

Južnokorejski vojni službenici nisu imali komentara na autentičnost današnje vijesti, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije