Irak

Kemijski napad Islamske države, koristili iperit

isil
11.03.2016.
u 18:58

Trogodišnja iračka djevojčica hospitalizirana nakon kemijskog napada pripisanog grupi Islamska država umrla je u petak, priopćili su medicinski izvori i dužnosnici. Mala djevojčica Fatima Samir “umrla je od respiratornih komplikacija i bubrežne insufucijencije prouzročene iperitom koji je Islamska država koristila u Tazi (sjeveroistok Iraka)”, prema Masruru Asvadu, članu Iračkog komiteta za ljudska prava.

Ona je pripadala grupi od desetak osoba hospitaliziranih u srijedu nakon bombardiranja Taza iz susjednog mjesta Bašir, gdje su prisutni džihadisti Islamske države, iako ovaj sektor pokrajine Kirkuk u potpunosti kontroliraju kurdske snage i šiitske milicije. Prema Burhanu Abdallahu, dužnosniku kurdskih zdravstvenih službi, četiri teško ozlijeđene osobe prevezene su u Bagdad. Lokalni dužnosnici su kazali da je ISIL koristio klor u Tazu, ali nije spominjao plin iperit.

Uzeti su uzorci kako bi se uradila analiza.

Pentagon je priopćio u četvrtak da je međunarodna koalicija koju predvodi Washington izvela prvi put zračne udare na instalacije kemijskog oružja ISIL-a, nedavno snimljene, prema Pentagonu. U veljači, direktor CIA-e John Brennan je rekao da je ISIL već koristio u nekoliko navrata kemijsko oružje u Iraku i Siriji i da može proizvoditi male količine plina iperita.

Međutim, stvarni kapaciteti ISIL-a da proizvodi kemijske agente u vojne svrhe i dalje su nejasni, objavio je AFP. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije