Podrhtavanje tla

Indoneziju pogodili snažni potresi, ukinuli upozorenje za tsunami

potres,indonezija (1)
AFP/PIXSELL
11.04.2012.
u 11:09

Prema prvim informacijama potres se osjetio i na području Singapura, Tajlanda i južnog dijela Indije

Snažan potres magnitude 8,9 stupnjeva po Richteru (kasnijim mjerenjima seizmolozi su utvrdili da je riječ o 8,7 stupnjeva) pogodio je provinciju Aceh na sjeveru otoka Sumatre u Indoneziji, prenose svjetski mediji.

Tamošnji mediji javljaju da je nakon snažnog prvog potresa uslijedio prvo jedan potres jačine 6,5 po Richteru, a nakon toga još jedan magnitude 8,2 stupnja koji je dodatno pojačao mogućnost stvaranja tsunamija.

Odmah je proglašena opasnost od tsunamija u 30-ak država, a prema prvim informacijama potres se osjetio i na području Singapura, Tajlanda i južnog dijela Indije.

No, nakon nekoliko sati ukinuto je upozorenje za tsunami za cijeli Indijski ocean, javlja Reuters. Ipak, tri mala tsunamija, visine oko 80 centimetara, pogodila su obalu otoka Sumatre.

Epicentar prvog potresa bio je na dubini od 33 kilometra oko 495 kilometara od glavnog grada provincije Banda Aceh. S terena stižu i izvješća da su se stanovnici iz priobalnih mjesta počeli povlačiti na okolne uzvisine, što je izazvalo prometne gužve, a prekinuta je i opskrba električnom energijom.

Zasad nema informacija o poginulima ni o materijalnoj šteti. Britanski premijer David Cameron na zajedničkoj je konferenciji s indonezijskim predsjednikom Susilom Bambangom Yudhoyonom rekao da je Velika Britanija spremna pomoći ako bude potrebno.

Ovo područje često pogađaju potresi, a tsunami koji je uslijedio nakon potresa 2004. u provinciji Aceh ubio je više od 200 tisuća ljudi u 14 zemalja, od kojih je velika većina poginula u samoj Indoneziji, te štetu od oko 10 milijardi dolara.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije