navigacija Svijet
azra bašić

Hrvatska državljanka optužena za ratni zločin bit će izručena BiH

Na konačnu odluku o izručenju čeka se ''zeleno svjetlo'' iz State Departmenta, a Azrin odvjetnik Patrick Nash najavio je da će od višeg suda zatražiti raviziju slučaja i odgađanje ekstradicijskog postupka.

Hrvatska državljanka optužena za ratni zločin bit će izručena BiH

Foto: Screenshoot

Hrvatsku državljanku Azru Bašić (53) koja je osumnjičena za ratni zločin nad Srbima u Derventi, američke vlasti uskoro bi mogle izručiti BiH, piše Dnevni avaz. Da ne postoje zapreke njenom izručenju odlučio je sudac Saveznog suda u Kentuckyju Robert Wier koji je ustanovio da su dokazi koje je prikupilo i poslalo tužiteljstvo BiH dovoljno uvjerljivi te tako odbacio prigovore optužene koja je u SAD-u, na temelju tjeralice iz 2006., uhićena ove godine u ožujku.

Bašić se sumnjiči da je od travnja do lipnja 1992. godine zlostavljala srpske zarobljenike u logorima na području Dervente. Prisiljavala ih je da piju benzin i ljudsku krv te da kleče na razbijenom staklu. Jednog je zatovrenika ubila, a o stravičnim mučenjima progovorilo je 26 zatočenika čiji su iskazi poslani u SAD.

Na konačnu odluku o izručenju čeka se ''zeleno svjetlo'' iz State Departmenta, a Azrin odvjetnik Patrick Nash najavio je da će od višeg suda zatražiti reviziju slučaja i odgađanje ekstradicijskog postupka.

>>O izručenju Azre Bašić američki sud će raspravljati tek u kolovozu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške