O budućnosti Sirije

H. Clinton: Sirijsko nacionalno vijeće ne može voditi opoziciju

Hillary Clinton (1)
Željko Lukunić/Pixsell
01.11.2012.
u 14:03

SAD zamjera to što Vijeće velikim dijelom čine osobe koje više desetljeća žive izvan Sirije pa će sada preusmjeriti svoje napore prema onima koji se bore u prvim redovima.

Sjedinjene države prestale su podržavati Sirijsko nacionalno vijeće kao vodeću oporbenu grupaciju prema režimu Bašara al Asada, prenosi Reuters riječi američke državne tajnice Hillary Clinton tijekom njenog posjeta Hrvatskoj.

Sirijskom nacionalnom vijeću SAD zamjera to što ga velikim dijelom čine osobe koje više desetljeća žive izvan Sirije pa će sada preusmjeriti svoje napore prema onima koji se bore u prvim redovima.

– Jasno smo dali do znanja da Sirijsko nacionalno vijeće više ne može biti glavni vođa opozicije. Mogu biti dio te opozicije ali ona mora uključiti ljude iz same Sirije. Opoziciju ne mogu predstavljati ljudi koji, uz mnoge dobre osobine, nisu bili u Siriji 20, 30 ili 40 godina. U njoj moraju sudjelovati oni koji se u prvim redovima bore i umiru za slobodu – rekla je H. Clinton u Zagrebu.

Dodala je i kako će sastanak u Kataru sljedeći tjedan biti prilika za proširenje opozicije. Osim što će buduća vlada morati moći doprijeti do svih segmenata društva i svih geografskih dijelova Sirije, H. Clinton smatra i kako se jasno mora odreći ekstremizma i njihovih napora da "otmu revoluciju".

– Predložili smo imena i organizacije za koje vjerujemo da bi trebali biti dio vodstva – rekla je američka državna tajnica.

Iako protivnici Asadovog režima naglašavaju kako će svi sudjelovati u tranzicijskoj Vladi nakon promjene vlasti, ipak priznaju kako postoje izvjesne teškoće između političara, šefova raznih opozicijskih grupa i vođa Slobodne sirijske vojske.

Procjenjuje se kako je u dosadašnjim sukobima u Siriji, koji traju od ožujka prošle godine, poginulo oko 32.000 osoba.

>> S tugom sam se rastao od Homsa, grada koji umire pod granatama

>> 'Hrvatska treba smanjiti birokraciju i olakšati pokretanje poslova'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije