havarija kruzera

Drugi časnik Concordije: Zbog Gospe nije poginulo više ljudi

francesco schettino
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
01.02.2012.
u 13:41

Gianluca Marino Cosentino kazao je da je kapetana Schettina oko ponoći vidio u civilnom odijelu

– Bio sam iznenađen kad sam vidio zapovjednika Francesca Schettina u civilnom odijelu, a bilo je to oko ponoći – kazao je Gianluca Marino Cosentino, drugi časnik broda i liječnik na Concordiji.

– Više od pola sata svi su bili spremni za napuštanje broda, ali zapovijed nije dolazila. Tada se čuo glas, a 90 sam posto siguran da nije bio kapetanov, koji je zapovjedio da se počne napuštati brod – kazao je Cosentino koji smatra da samo čudom nije poginulo više putnika.

Cosentino smatra da je Gospa, a ne Schettino, dovela brod do podvodne hridi i tamo ga naslonila jer, da je samo 10 metara prije brod potonuo, malo bi se ljudi spasilo. U razgovoru za napuljski list Il Mattino, Cosentino kaže da mu se Schettino činio nedovoljno lucidnim te kako nije uopće koordinirao evakuacijom.

Zašto je Schettino skinuo svoje kapetansko odijelo i s broda otišao u civilu? Polemike o Schettinovu ponašanju ne prestaju, a 6. veljače sud u Grossetu trebao bi razmotriti žalbu tužiteljstva na odluku sutkinje za preliminarnu istragu da ga se pusti u kućni pritvor. Čak osam sati trajalo je pak  u Grossetu ispitivanje Roberta Ferrarinija, menadžera brodara Costa Crociere, s kojim je Schettino bio u telefonskoj vezi nakon što je 13. siječnja brod udario u hrid pokraj otoka Giglija u Tirenskom moru.

Ferrarini je tužitelju Francescu Verusiju izjavio da mu Schettino nije iznio istinu o šteti nastaloj na brodu te kako je kazao da Concordia može plutati. Šef talijanske civilne zaštite Franco Gabrielli obavijestio je obitelji osoba koje se vode kao nestale kao i veleposlanstva njihovih država kako je potpuno obustavljena potraga za njima. Sada će početi operacija ispumpavanja 2400 tona goriva iz brodskih spremnika.

Nakon što je u subotu pronađena i 17. žrtva brodoloma, nedostaje još 15 osoba.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?