blagdani stižu

Dijaspora za blagdane "pobjegla" od problema koje osjeća u tuđini

gužva
23.12.2023.
u 08:38

"Gužve su na granicama, naoružajte se strpljenjem", poruka je koju već tradicionalno čujemo za božićne i novogodišnje blagdane. Međutim, ove godine je i na cestama situacija nešto drukčija. Nevrijeme u Njemačkoj, snijeg u Austriji, problema je bilo mnogo. Zabilježeno je i više prometnih nesreća, a ondje gdje ih nije bilo i gdje su putnici "samo" zapeli, zabavljaju se radeći snjegoviće u nadi da će se vrijeme potpuno stabilizirati. Kako god bilo, većina Hrvata iz BiH na radu u inozemstvu dolazi u rodni kraj, a naša sugovornica već je stigla u voljenu joj zapadnu Hercegovinu.

Poseban osjećaj u srcima

- U petak ujutro stigli smo kući iz Münchena i nećemo se žaliti na putovanje sada kad smo ovdje. Vlada božićno ozračje, svi su dobre volje i to mi se jako sviđa. Naravno, razgovara se i o problemima koji su najviše financijske prirode i previsokim cijenama, no to je svugdje tako. Sve u svemu, blagdani su vrijeme kada poseban osjećaj vlada u srcima, osobito ako ste doma - priča nam Ana. Dijaspora je prošle godine poslala 4,9 milijardi maraka u BiH. Kao da je počeo vladati trend da dijaspora svake godine povećava slanje svojima kući za oko 500 milijuna KM. Pitanje je što će biti ove godine jer kriza vlada svugdje, a riječ "recesija" sve je učestalija u Njemačkoj. Poslovi u industriji su, prema posljednjim istraživanjima, pali za 3,7 posto. - Posljedično će sve više poduzeća smanjiti proizvodnju u idućim mjesecima kako bi se prilagodilo smanjenoj potražnji - kazao je ekonomist Ralf Solven iz Commerzbanke. Međutim, ima i pozitivnih najava...

Kompletan članak čitajte u četverobroju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije