međunarodna tržišta

Cijene nafte ispod 87 dolara

nafta
ilustracija
23.04.2024.
u 20:51

Trgovci pozorno prate napetosti na Bliskom istoku u potrazi za naznakama o prijetnjama opskrbi.

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 52 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 86,48 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 81,40 dolara.

Trgovci pozorno prate napetosti na Bliskom istoku u potrazi za naznakama o prijetnjama opskrbi.

Strah od eskalacije pojačala je objava Teherana da će odgovoriti na izraelski napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem je poginulo nekoliko visokih iranskih vojnih dužnosnika i konzularnih službenika.

Prije desetak dana Iran je u Izrael poslao stotine dronova i projektila koje je sustav protuzračne obrane uglavnom oborio. Nitko nije poginuo i prouzročena je tek ogrančena šteta, ali Tel Aviv je signalizirao da planira odgovor, unatoč upozorenju SAD-a da neće poduprijeti njegove napadačke akcije.  

Strah se ponovo rasplamsao nakon incidenta s dronovima na području iranskog grada Isfahana, ali Teheran je umanjio njegovu važnost i naznačio da ne planira odgovoriti.

SAD je u međuvremenu najavio nove sankcije na iranski izvoz nafte.

"Sankcije bi bile gotovo podnošljive za racionalno tržište, neopterećeno opsesivnim nagađanjima o mogućim posljedicama izravnog rata Izraela i Irana", objašnjava John Evans iz PVM-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici ionako imaju dovoljne rezervne kapacitete, a iransku naftu kupuje gotovo isključivo Kina, objašnjava Evans smirenu reakciju tržišta na nove američke sankcije.

Prijedlog zakona o sankcijama mora još proći Senat. 

Pozornost ulagača postupno se okreće podacima o američkom BDP-u u prvom tromjesečju i o osobnoj potrošnji u ožujku, važnom pokazatelju za sredšnju banku pri odlučivanju o kamatnim stopama. 

OPEC je danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 1,01 dolar, na 86,51 dolar.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije