nakon svrgavanja predsjednika

Bijela kuća: Zasad nema odluke o evakuaciji Amerikanaca iz Nigera

bijela kuća
01.08.2023.
u 20:49

Washington je ujedno ocijenio da još postoji "uzak prostor" za diplomaciju radi rješavanja krize u Nigeru, rekao je Kirby, dodajući da "prate situaciju gotovo iz sata u sat".

Sjedinjene Države zasad nisu donijele nikakvu odluku o evakuaciji svojih državljana iz Nigera nakon svrgavanja predsjednika Mohameda Bazouma, priopćila je u utorak Bijela kuća.

Američka vlada je "upoznata s naporima koje ulažu Francuska i druge europske zemlje radi evakuacije svojih državljana". Istodobno nemamo nikakve naznake izravne prijetnje američkim građanima i našim objektima" u Nigeru, rekao je novinarima glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost, John Kirby.

"Dakle, zasad nismo promijenili stav o našoj prisutnosti u Nigeru", rekao je.

U Nigeru je oko 1000 američkih vojnika u okviru borbe protiv džihadista u Sahelu.

Washington je ujedno ocijenio da još postoji "uzak prostor" za diplomaciju radi rješavanja krize u Nigeru, rekao je Kirby, dodajući da "prate situaciju gotovo iz sata u sat".

"I dalje potičemo američke građane u Nigeru da se ponašaju tako da im sigurnost bude najvažnija", dodao je.

Rekao je i da američka vojska ne sudjeluje u evakuaciji europskih državljana.

"Nije bilo odluke o tome da ih se angažira kako bi pomagali u evakuaciji koju trenutno provode druge zemlje", kazao je John Kirby i "nije donesena nikakva odluka o prepozicioniranju snaga" u Nigeru i u susjednim zemljama.

"Ako se moramo prilagoditi, prilagodit ćemo se. Ali još nismo do toga došli", rekao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?