pojas gaze

Bijela kuća: Velika operacija u Rafahu neće poraziti Hamas

10.05.2024.
u 09:16

Američki predsjednik Joe Biden vjeruje da velika izraelska operacija u Rafahu neće unaprijediti cilj zemlje da porazi palestinsku militantnu skupinu Hamas u Gazi, rekao je u četvrtak dužnosnik Bijele kuće.

“Udar na Rafah, po njegovom mišljenju, neće unaprijediti taj cilj”, rekao je glasnogovornik John Kirby.

Kirby je kazao da je Hamas pod značajnim izraelskim pritiskom i da sada postoje bolji načini za napad na ostatak vodstva skupine od operacije sa značajnim rizikom za civile. 

“Navodi da se udaljavamo od Izraela ili da im nismo voljni pomoći da poraze Hamas jednostavno nisu u skladu s činjenicama”, dodao je.

Trenutačni krug pregovora u Kairu o mogućem sporazumu o oslobađanju talaca završio je bez vidljivog rješenja, rekao je u četvrtak visoki izraelski dužnosnik.

Izrael će nastaviti sa svojom operacijom u Rafahu, dodao je.

Biden je u srijedu prvi put javno upozorio Izrael da će mu SAD prestati isporučivati oružje ako izraelske snage izvrše veliku invaziju na Rafah, grad prepun palestinskih izbjeglica na jugu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je kazao da je njegova zemlja spremna nastaviti borbe sama ako to bude potrebno.

“Kao što sam već rekao, ako moramo, borit ćemo se noktima”, rekao je Netanyahu u video izjavi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?