izgradnja 21,26 kilometara duge mreže

Bangladeš dobio prvu podzemnu željeznicu

podzemna željeznica
Shutterstock,ilustracija
28.12.2022.
u 21:20

Premijerka Šeik Hasina danas je svečano otvorila 11,73 kilometara dugu dionicu željezničkog sustava koji će javnosti postati dostupan sutra

Bangladeš je danas otvorio prvi dio svoje nove podzemne željezničke mreže kojom će ublažiti prometne gužve koje svaki dan oduzimaju milijune sati radnicima u prijestolnici Daki, jednom od najgušće naseljenih gradova na svijetu.

Premijerka Šeik Hasina danas je svečano otvorila 11,73 kilometara dugu dionicu željezničkog sustava koji će javnosti postati dostupan sutra. Iduće godine mreža bi se trebala proširiti za 9,53 kilometra.

Premijerka je novim vlakom putovala od sjeverne stanice Diabari do Agargaone koja se nalazi u blizini njezinog ureda, prenosi HRT. 

Bangladeš je započeo izgradnju 21,26 kilometara duge mreže kako bi povezao sjevernu četvrt Uttara sa središnjim komercijalnim okrugom Motijheel. Projekt je koštao oko 3,15 milijardi dolara, a djelomičnu financijsku i tehnološku potporu dala je vlada Japana.

Vlasti planiraju još pet linija, podzemnih i nadzemnih, kako bi se do 2035. povezali i ostali dijelovi Dake i predgrađa.

U planu je više od 61 kilometara podzemnih i gotovo 68 kilometara nadzemnih kolosijeka.

Glavni grad Bangladeša, u kojem danas živi više od 20 milijuna ljudi, poznat je po ogromnom prometnim gužvama. Prosječna brzina vožnje u gradu se 2018. usporila se na 7 kilometara na sat, s 21 koliko je iznosila 1980., stoji u podacima Svjetske banke.

Banka kaže da se u gradu svaki dan zbog prometnih gužvi izgubi oko 3,2 milijuna radnih sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?