najoštriji u svijetu

Australci zakonom zabranili isticanje loga na kutijama cigareta

australske cigarete
AFP/PIXSELL
15.08.2012.
u 12:04

Sve će kutije biti iste boje, s pismenim i fotografskim upozorenjima o štetnosti pušenja

Proizvođači cigareta doživjeli su težak udarac u Australiji - visoki sud odobrio je novi zakon prema kojemu na kutijama cigareta više ni smije biti logo ni boje proizvođača. Od 1. prosinca ove godine sve će kutije cigareta u Australiji biti iste, maslinasto zelene boje, a glavno će mjesto zauzimati upozorenja o štetnosti cigareta i fotografije pušenjem oštećenih dijelova tijela.

Ove su zakonske odredbe u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a s posebnom ih pozornošću prate u Velikoj Britaniji, Norveškoj, Novom Zelandu, Kanadi i Indiji, zemljama koje i same razmišljaju u uvođenju sličnih odredbi kako bi suzbile pušenje. Zakon je izazvao veliko negodovanje svjetskih duhanskih kompanija, kojima je državna odvjetnica Nicola Roxon poručila da počnu s implementacijom novih zakonskih odredbi te da se prestanu pokušavati žaliti na zakon na međunarodnim sudovima.

Duhanske kompanije upozoravaju da će novi zakon, osim što će im bitno smanjiti profit, rezultirati i povećanjem krivotvorina na tržištu. Glasnogovornica Imperial Tobacca Sonia Stewart rekla je da će zakon posao krivotvoritelja učiniti jefitnijim i lakšim, a istog su mišljenja i u BAT-u.

- To je još uvijek loš zakon od kojeg će koristi imati samo skupine organiziranog kriminala koje prodaju ilegalni duhan na našim ulicama - rekao je Scott McIntyre, glasnovornik australske podružnice tvrtke British American Tobacco (BAT). Međutim, dodao je kako će tvrtka postupiti u skladu sa zakonom.

Mišljenja građana o novom zakonu i njegovoj eventualnoj učinkovitosti miješana su. Dok neki pozdravljaju zakon kao mjeru protiv štetne navike pušenja, neki smatraju da neće učiniti značajnu razliku.

- Pitanje je jesu li ovisnici o cigaretama ovisni o kutiji ili o samim cigaretama? - pita se Janita Kinariwala.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije