Europska unija

Ateni rok do 26. travnja da pojača kontrolu na granicama

grcka
12.04.2016.
u 20:33

EU želi da Grčka do sredine svibnja riješi probleme oko registracije i uzimanja otisaka prstiju stotine tisuća migranata koji su došli iz pravca Turske

Europska unija objavila je danas da je dala Grčkoj rok do 26. travnja da razjasni kako će pojačati kontrolu na vanjskim granicama ili rizikuje suspenziju iz zone schengena.

EU želi da Grčka do sredine svibnja riješi probleme oko registracije i uzimanja otisaka prstiju stotine tisuća migranata koji su došli iz pravca Turske, prenosi Srna. 

Europska komisija je danas kritizirala akcijski plan koji je službena Atena prethodno predala, a za koji navodi da, kao prvo, ne sadrži "detaljan vremenski okvir" za rješenje tih problema.

Atena mora jasno iznijeti koji dužnosnici su uključeni u rješavanje tih pitanja i pokazati da pravilno koristi sredstva EU dodijeljena za mjere kontrole priliva migranata.

"Komisija traži da Grčka pruži dodatne elemente i pojašnjenja do 26. travnja", navodi se u priopćenju Europske komisije, u kome se priznaje da je Atena "ostvarila značajan napredak" u primjeni drugih aspekata akcijskog plana, prenosi AFP. 

Ako Grčka ne uspije riješiti te probleme do 12. svibnja Bruxelles bi mogao ovlastiti druge zemlje članice da produže kontrole na granicama u zoni schengena u naredne dvije godine.

U tom slučaju, Grčka bi bila suspendirana iz zone schengena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije