LIBIJA

800.000 migranata spremno za put u Europu

migranti
18.05.2016.
u 14:55

Oko 800.000 migranata čekaju u Libiji na prelazak u Europu i postoji sve veća mogućnost da će teroristi pokušati doći s njima, navodi se u izvještaju Interpola i Europola.

“Sustavna veza između krijumčarenja migranata i terorizma nije dokazana, ali postoji povećan rizik da će strane terorističke skupine iskoristiti kretanje migranata za ulazak u Europu”, navodi se u izvještaju.

U dokumentu se iznosi očekivanje da će tijekom 2016. godine 90 posto migranata koji se kreću ka EU koristiti usluge krijumčara, prenio je “Sky news”. Ključne rute za migracije koje su identificirane kao glavni koridori za krijumčarenje migranata su fluidne i pod utjecajem vanjskih faktora, poput graničnih kontrola, dodaje se u analizi.

Krijumčarenje migranata je međunarodni posao, a osumnjičeni potiču iz preko 100 zemalja”, piše u izvještaju.

Organizacija “Human Right Watch” objavila je odvojen izvještaj u kojem optužuje skupinu “Islamska država” da je nezakonito pobila desetine ljudi u libijskom gradu Sirtu i ocijenila da su tu počinjeni ratni zločini.

Procjenjuje se da “Islamska država” u Libiji ima između 2.000 i 6.000 boraca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?