07.04.2014. u 09:18

Brojni politički analitičari tvrde da se u BiH ne može ponoviti ukrajinski scenarij. No, ništa ne kažu o tome može li se u Ukrajini dogoditi bh. scenarij – podjela Ukrajine na dva entiteta

Kako riješiti jednadžbu s dva nekonstitutivna entiteta i tri konstitutivna naroda, a da s rezultatom budu zadovoljna sva tri naroda, supotpisnice Daytonskog sporazume Hrvatska i Srbija, Bruxelles, SAD, ali i Rusija i Turska? Jedni žele od dva vruća entitetska krumpira napraviti pire koji paše uz bosanske ćufte ili neku smotanu pitu krumpiraču, drugi bi htjeli nešto onako po svome, treći hoće nešto europsko, a onda ih se optuži za treći entitet. Jedni i dalje Washingtonu nude seriju „Vaši i naši“, Bruxelles se više ne želi brukati, Zagreb sve češće i jače zagrebe po tom problemu, Srbiju svrbi EU pa nešto manje češe po tome, Turska tura svoje interese, a neki se uzdaju u Rusiju koja je zalegla u drugu političku busiju, onu prema Ukrajini. U američkoj instituciji Democratization Pollicy Counncil smatraju da Zapad mora spriječiti Rusiju da i dalje potiče separatizam unutar Bosne i Hercegovine. No, Željka Cvijanović, premijerka RS-a, kaže da referendum o odcjepljenju Republike Srpske nije tabu-tema. Pa kaj bu – bu, rekli bi na sjeveru Hrvatske.

Brojni politički analitičari tvrde da se u BiH ne može ponoviti ukrajinski scenarij. No, ništa ne kažu o tome može li se u Ukrajini dogoditi bh. scenarij – podjela Ukrajine na dva entiteta!

Mnogi i dalje misle kako su Rusija i Turska samo nekadašnje sile, a sve sliči onoj nezgodnoj zgodi kad je liječnik jednoj baki kazao da se jedno vrijeme ne bi smjela izlagati težim naporima, pa ni ići uz stepenice. Kad je baka nakon mjesec dana stigla na kontrolu, liječnik se iznenadio koliko se jako popravilo njezino zdravlje pa joj reče:

- Bako, sad slobodno možeš i uz stepenice!

- Hvala, doktore, dosadilo mi se više do četvrtog kata verati uz oluke – zahvali se baka liječniku.

Wolfgang Petritsch, bivši visoki predstavnik u BiH, koji je po mnogima išao malo onako politički nisko prema jednima, a dosta visoko u politici vinuo druge, sad se s vremenske distance distancira od toga i urgira da BiH treba urgentno postati decentralizirana. Strani dužnosnici koji se nisu slagali s hrvatskim političkim pogledima na BiH, čim je napuste, u pravilu postanu zagovornici onoga što zagovaraju bh. Hrvati.

U BiH postoji volja za približavanje Europi, ali upitna je unutarnja snaga i spremnost EU-a za novi pristup prema BiH. Gdje ima volje, ima i načina, ali postoje i iznimke koje potvrđuju pravilo. Analitičari Europskog instituta CIFA-e ističu kako su OHR i EU u potpunosti zakazali kad je BiH u pitanju. Odnosi između velikog svijeta i male BiH podsjećaju na onaj razgovor kad se jedna osoba drugoj požalila kako je jako, jako neraspoložena, gotovo tužna, zbog društvenog i političkog okruženja.

- Ne budite tužni, radije se razveselite, otiđite u cirkus i vidite kako se tamo klaun šali, veseli i smije – posavjetova ga.

- Pa ja sam taj klaun – reče mu tužni klaun.

Veliki svjetski cirkus na brdovitom Balkanu nastavlja se, a iz nemoćnih središta moći poručuju bh. političarima da preuzmu vruć bh. krumpir koji su oni sami skuhali. A sami pušu na hladno. Pa sve u vezi i bez veze s tim u bh. kući nalikuje nezgodnoj zgodi u jednoj običnoj obitelji. Majka upita sinčića:

- Kakva je to galama u kući?

- Ma, djed galami na tatu zato što ne zna riješiti moje zadatke iz matematike – pojasni joj sinčić.

Pet pučkih stranaka u BiH potpisalo deklaraciju o zajedničkim vrijednostima i ciljevima. No, postoje i snage u BiH koje nemaju puke veze s pukom, ali bi mogle imati vezu s – pučem. Pa kud puklo da puklo! Neki i dalje nedemokratskim modelima pokušavaju modelirati neku svoju demokraciju u BiH, a sve što nije demokratično vodi u demonkratično ili demokritično.

Država dvaju entiteta za tri naroda ima poderan par cipela, valja ih kvalitetno pođoniti ili nabaviti novu obuću. Pri tome valja dobro otvoriti oči i mućnuti glavom – ako su cipele udobne, najčešće su ružne, izlaze iz mode, ako vam se dopadaju, obično su tijesne, žuljaju, neudobne su. Pri tome valja imati na umu koliko koštaju.

Tako je na jednoj prodavaonici stajao natpis „Jeftina roba“. No, u prodavaonici je sve bilo preskupo. Kod gazde se zatražili pojašnjenje, a on im se predstavi:

- Ja sam Jefta!

Ključne riječi
BiH

Komentara 3

JM
jezero-matica
16:26 07.04.2014.

Ovaj vruci krompir sto ga je medjunarodna zajednica skuhala,na zalost uvijek padne na nas Hrvate.Frano ovo stivo je dobro za raspolozenje kad ne bi bilo Istinito.Nazalost mi smo se nasli na dnu dna BiH lonca i nama nije do viceva!

NV
Nijaz vukovije
09:23 08.04.2014.

Najradije, prespavao bi ovo vrijeme, ali nije moguće, ne da mi moj unutarnji (ne)mir. S zebnjom i tugom čekam ishod ovog razrješenja bih krize. Apetiti su veliki kod svih u međunarodnoj zajednici. Koncepcije i percepcije onih koji bi trebali da donesu rješavanju problema, svakim danom su sve drugačije. Poslije svake prespavane noći ovoj napaćenoj Zemlji, nudi se uvijek drugo (Solomonsko) rješenje. Nesreća BiH države je svakako njen geografski položaj. Geopolitika uvijek je suprotna zdravom razumu. Crtači karata u maloj državici u kojoj jedva da živi oko 4 miliona ljudi, ne vide živa bića. To su bezdušnici koji bi taj komad zemlje, da zagospodare po svaku cijenu. Turska pošto je ojačala ekonomski polako ali sigurno, nije više faktor kojeg treba zanemarit. Ranjena Rusija nije toliko jaka da bude globalna sila, da zavlada euroaziskim kontinentom, u istom momentu mora se rešpektovati zbog nuklearnih glava koje su ostale od vremena SSSR-a. Također ne jenjavaju ni aspekti SAD-a da i dalje drže črvšće palicu. EU je zbunjena jer i sam još nije stala na noge. U srcu Evrope imaju vlastiti problem u Briselu gdje Flamanci i Vavilonci nemaju ni minimum zajedništva. Ako uzmemo svu konstalaciju događaja u samoj BiH, kao i želju za vladanjem a ne upravljanjem. Sliku odnosno mozaik nemoguće je sastaviti. Bosanski lonac koji odavno se uskuvao, pare i truju sve bjelosvjetske hulje, maskirani u nižerazredne političare koji nemaju veze, ama baš nikakve veze sa politikom. Sjetimo se skore prošlosti da je od strane EU za medije u BiH bio zadužen VKV stolar Sejmon Hejzlog. Koliko još ovakvih prošlo kroz BiH da nisu otrkriveni. Na kraju pošto ne mogu reći sve u ovom komentaru, to je po onoj kad su Vasi dali gitaru da svira u velikom orkestru RTV Beograd, zbog bolesti pravog gitariste. Ovaj kao pošten građanin reče da ne zna svirati i to ne može prihvatiti. Na to će šef orkestra mlati kako hoćeš i onako se neće ništa čuti. Kako ništa radoznalo će Vaso? Tako, tako, moj Vaso ja sam te skinuo sa razglasa, ti si tu samo kao televizor koji ima sliku a tona nema. Sve dok pamet u BiH ćuti budale će da vode glavnu riječ. Po onoj svakih pedeset godina u BiH historija se ponavlja, pametan zašuti, budala progovori, bogat osiromaši a fukara se obogati.

OP
opančar
18:59 08.04.2014.

hi, hi, bosanska posla, to će sve LJUBIĆ, dodik i izetbegović rješit. hi hi

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije