Vir kod Posušja

Svi se prisjetili slavne Oluje i blistavih uspjeha HV i HVO

06.08.2016.
u 08:00

Proslava Dana domovinske zahvalnosti u Viru kraj Posušja, po 16. put, započela je 4. kolovoza trima događajima...Sve je započelo sv. misom pred kapelicom koju je predvodio virski župnik don Ilija Drmić uz suslavlje fra Miljenka Stojića. Nakon sv. mise održan je prigodan program pred otvaranje biste cijenjene učiteljice u Viru Franice Dall’era. Nastupili su gangaši, recitatori, a vokalni sastav Bellcanto izveo je “Lijepu našu”... Pred brojnim sudionicima bio je i dekan FPMOZ-a prof. dr. sc. Mario Vasilj. Skupu se potom obratio načelnik Branko Bago prigodnim riječima i pozdravima s dolaskom u slobodarski i ponosni Vir. O slavnoj učiteljici u Viru govorila je ravnateljica OŠ Vir Mirjana Mikulić. U poduljem životopisu učiteljice Franice istaknula je kako je pogreškom stigla umjesto u Vir kraj Zadra u posuški Vir daleke 1940. godine. Istaknula je veliki doprinos i za školu i za cijeli Vir njezinim nesebičnim radom u više pravaca. Bistu su otkrili načelnik Branko Bago i ministrica ZHŽ-a Ružica Mikulić uz molitvu i blagoslov pred OŠ u Viru, a djelo je akademskog kipara Zdenka Galića. Potom je održana tribina, a fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator Postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” predstavio je knjigu fra Ratimira Kordića “Fratar, narodni neprijatelj”. Knjiga govori o fra Slobodanu Lončaru koji je kršten u župi sv. Jure u Viru 3. ožujka 1915., a ubijen 13. veljače 1945. Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž govorio je o HVO-u i doprinosu HVO-a u akciji “Oluja”. Poznato je da su pobjedonosnoj akciji Hrvatske vojske u operaciji “Oluja” prethodile akcije ”Zima ‘94.”, ”Skok 1”, “Skok 2” te ”Ljeto ‘95.” koje su Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane izveli na prostoru Herceg Bosne. Jučer, 5.kolovoza, ovaj događaj započeo je polaganjem vijenaca Općine Posušje i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Proslavu je svečano otvorio načelnik Branko Bago, koji je među ostalim istaknuo:

- Svima čestitam Dan domovinske zahvalnosti te i organizatorima koji već 16 godina svojski rade na proslavi blistave Oluje, ali i svih ratnih uspjeha HV-a i HVO-a. To su bili preduvjeti za Oluju s potporom iz BiH - kazao je načelnik Bago, a potom se program nastavio kulturno-sportskim igrama i zabavom te na kraju tradicionalnom bikijadom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije