Nada Raič

Sveučilište koje ima profesore i studente iz 20 zemalja

Nada
24.08.2013.
u 10:15

Bivši studenti nastavljaju svoje školovanje na najprestižnijim sveučilištima

U moru privatnih visokih škola u Hrvatskoj prije pet godina otvoreno je i prvo privatno sveučilište akreditirano od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ali i uglednih međunarodnih institucija, kao što je UN-ovo tijelo za međunarodni dijalog Alliance of Civilisations. Ono što ovo mlado i uspješno sveučilište Dubrovnik International University čini drukčijim brojne su promjene koje je donijelo u pristupu obrazovanju o čemu govore izvrsni rezultati studenta koji su završili studije.

• Koja je točno razlika između diplome koju dobivaju vaši studenti i diploma koje se stječu na ostalim privatnim visokim školama koje djeluju u Hrvatskoj?

Dubrovnik International University Libertas međunarodno sveučilište je prvo privatno sveučilište otvoreno u Hrvatskoj. U odnosu na ostale privatne visokoobrazovne ustanove naši studenti na preddiplomskoj, ali i diplomskoj razini ostvaruju sveučilišno obrazovanje, što znači da su profesori, nositelji kolegija isključivo doktori znanosti s adekvatnim i primjerenim izborom u nastavno-znanstvena zvanja. Osim toga, nakon studiranja na DIU Libertasu, studenti se mogu odlučiti na nastavak studija na bilo kojoj obrazovnoj ustanovi u državi ili svijetu bez posebnih polaganja razlikovnih predmeta, što je slučaj s visokim školama. Koncept obrazovanja se razlikuje jer studenti dobivaju osim praktičnog znanja i odličnu teorijsku podlogu koja im kasnije omogućava da se osim primjene praktičnih znanja prema vlastitim afinitetima bave i znanstvenim radom te svoj akademski razvoj nastave na diplomskoj ili doktorskoj razini. Naša diploma je priznata svugdje u svijetu pa s ponosom ističem da su bivši studenti nastavili svoje školovanje na najprestižnijim svjetskim sveučilištima od Moskve, SAD-a, Kine, Izraela...

• Koje smjerove nudite i gdje se sve može studirati?

Na Sveučilištu djeluju dva fakulteta Međunarodni odnosi i diplomacija i Međunarodno poslovanje i ekonomija. U pripremi su studij Glume i Medicinskih znanosti.

Do sada se diplomacija na preddiplomskoj razini studirala isključivo u Dubrovniku, ali od ove godine zbog sve većeg interesa studenata pokrenuli smo preddiplomski studij iz Diplomacije i u Zagrebu. Kroz strateško partnerstvo s Visokom poslovnom školom Libertas, od ove jeseni diplomacija i naše sveučilište dostupni su i u Zagrebu. Diplomske studije pak nudimo u Zagrebu, Dubrovniku, ali i u Zadru.

Inače, naš diplomski program osmišljen je u suradnji s državnim zadarskim Sveučilištem, pa je još jedna od dodatnih prednosti ovog partnerstva i diploma koju diplomski studenti u konačnici dobivaju. Na tragu ove odlične suradnje sa Zadrom osmisli smo i doktorski program za koji se nadam da će uskoro proći i završne evaluacije od nadležnog ministarstva te da ćemo od jeseni imati i prvu grupu studenata na doktoratu.

• DIU Libertas je i međunarodno sveučilište. Što podrazumijeva međunarodno u nazivu?

Osnivač i idejni začetnik DIU-a je bivši ministar vanjskih poslova RH i bivši veleposlanik RH u SAD-u prof. dr. Miomir Žužul. Dr. Žužul je u realizaciji ovog iznimnog pothvata uspio okupiti najjača i najuglednija imena iz diplomacije i međunarodnog poslovanja koji čine okosnicu predavačkog kadra.

Osim formalnog obrazovanja, koje studenti dobivaju kroz nastavu u ovakvom međunarodnom okruženju kroz druženja i kontakte neprimjetno, ali vrlo efektno profitiraju i izgrađuju svoj kozmopolitski svjetonazor iznimno važan za bavljenje disciplinama, kao što su diplomacija ili međunarodno poslovanje. Više od 60% studentske populacije su inozemni studenti. Trenutno na Sveučilištu imamo profesore i studente iz više od 20 zemalja svijeta. Uistinu je poticajno i zanimljivo raditi s mladima iz Ugande, Kine, Albanije, Cameroona, Sjedinjenih Američkih Država, Egipta, Maroka.

• Koliko traje preddiplomski i diplomski studij i jeste li usklađeni s Bolonjom?

Preddiplomski studij traje tri godine, a diplomski dvije. U potpunosti smo usklađeni s Bolonjskom deklaracijom, a o rezultatima koje mladi ljudi postižu nakon završenog studija najbolje govore uspjesi već diplomiranih studenata koji su, kako je i zamišljeno od same ideje o osnivanju DIU Libertasa, zauzeli aktivnu ulogu u pozicioniranju Hrvatske na globalnom tržištu i međunarodnoj političkoj areni. Bivši studenti DIU Libertasa se trenutno nalaze na diplomskim i doktorskim studijima na svim kontinentima gdje ostvaruju zapažene rezultate. Nekoliko njih je nedavno izabrano za pomoćnike novoizabranim EU parlamentarcima koji će u trogodišnjem mandatu zastupati Hrvatsku. Tu su i druge institucije i tvrtke koje su prepoznale vrhunski obrazovane mlade ljude i iskoristile njihovo znanje za ostvarivanje vlastitih uspjeha. Studenti Dubrovnik International University Libertasa zaposleni su na rukovodećim pozicijama u INI, Hrvatskoj gospodarskoj komori, Europskom domu, a mnogi od njih su dobitnici i prestižnih stipendija poput Fulbrithea.

Danas kada je više nego ikada zemljama u regiji potreban obrazovani kadar za obnašanje sve zahtjevnijih poslova u institucijama Europske unije, odabir studija diplomacije ili međunarodnog poslovanja na preddiplomskoj ili diplomskoj razini na DIU Libertasu je pravi odabir i za ostvarenje osobnih ambicija svakog mladog čovjeka, ali i u kreiranju jednog posve novog pristupa prezentacije država iz regije kroz ono što nam je možda trenutno najjače oružje, a to su mladi uspješni i obrazovani ljudi. Dodatna privilegija našim studentima je i nedavni ulazak Hrvatske u EU. Studenti kod nas dobivaju diplomu zemlje članice, što može biti jako važno kako za nastavak studija u inozemstvu, tako još više za zapošljavanje u zemljama Europske unije.

• Spomenuli ste strane studente i profesore, na kojem se jeziku provodi nastava?

Međunarodnim studentima je najatraktivniji Dubrovnik pa je slijedom toga i nastava u Dubrovniku isključivo na engleskom jeziku. Studij u Zagrebu provodi se na hrvatskom jeziku. Diplomski program u Dubrovniku je također na engleskom jeziku, a u Zadru i Zagrebu studij je dvojezičan ovisno o predavačima.

• Kada se provode upisi, je li kasno aplicirati za akademsku godinu koja slijedi?

Za razliku od ostalih obrazovnih ustanova na DIU Libertas se može aplicirati tijekom cijele godine, s tim da je krajnji rok za upis za tekuću akademsku godinu 25. rujna. Aplikacija se može obaviti elektroničkim putem preko naše web-stranice, ali i kroz izravan kontakt u našoj studentskoj službi u Dubrovniku ili u Zagrebu.

Svim potencijalnim studentima omogućavamo neobvezujući posjet nekim od naših predavanja, kao i komunikaciju s našim bivšim studentima kako bi i na taj način dobili što bolji uvid u ono što radimo.

Čini mi se da je u ključnim životnim trenutcima, kao što je odabir buduće profesije, najvažniji korak dobro se informirati i već unaprijed znati što te očekuje za vrijeme studija, ali i što nakon. Zato i roditeljima, ali i potencijalnim studentima uvijek stojimo na raspolaganju za sve informacije koje bi im mogle biti od koristi za donošenje konačne odluke. Briga za naše studente ne prestaje u trenutku kada im se uruči diploma. Nastojimo i uspijevamo održati s njima dobre veze i komunikaciju jer su oni naši najbolji ambasadori. S ponosom pratimo njihove profesionalne i životne uspjehe, i to nam daje poticaj da nastavimo barem djelomično stvarati novu Hrvatsku, prepoznatljivu, perspektivnu, u kojoj se nudi - Obrazovanje danas za uspjeh sutra, što je i naš slogan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?