Stoti rođendan crkve svetog Ante Padovanskog

Svetište u koje rado dolaze vjernici svih vjeroispovijesti

sv.ante
Foto: Večernji list
1/5
13.10.2014.
u 10:27

Novu crkvu dugu više od 31 metra i široku 18,5 metara projektirao je poznati arhitekt Josip Vancaš. Crkva ima oko 50 metara visok toranj

U povodu 100. obljetnice crkve sv. Ante na Bistriku u Sarajevu u subotu je organizirana svečana akademija. Prije sadašnje crkve, na istom mjestu nalazila se istoimena crkva koja je podignuta početkom osamdesetih godina 19. stoljeća, a koja je zbog slabe čvrstoće srušena i na njenom mjestu izgrađen je jedan od najljepših sarajevskih sakralnih objekata. Novu crkvu, koja je duga nešto više od 31 metar i široka 18,5 metara, projektirao je poznati arhitekt Josip Vancaš. Crkva ima oko 50 metara visok toranj u kojem je pet zvona, a na koru su orgulje iz 1925. Ipak, sadašnji oblik crkva je poprimila tek šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je započela njena umjetnička obnova. Na sve ovo podsjetili su govornici svečane akademije povodom 100 godina od izgradnje.

Fra Ivan Šarčević, gvardijan samostana sv. Ante, podsjetio je kako je ovo bilo i upravno, duhovno i obrazovno središte bosanskih franjevaca od kraja 19. stoljeća sve do 1960. te da je još uvijek i duhovno i kulturno. Nakon akademije otvorena je izložba fotografija i umjetničkih slika nekadašnje i sadašnje crkve.

Fra Lovro Gavran, provincijal Bosne Srebrene, izjavio je kako su u galeriji izložene slike stare crkve, onako kako je izgledala i kako je bila uređena, te istaknuo kako je na slikama moguće vidjeti te razlike.

“Crkva je značajna po tome što je sv. Ante svetac, franjevac, veoma značajan unutar Katoličke crkve i služila je kao svetište u koje su dolazili i vjernici drugih vjeroispovijedi”, rekao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?