10.09.2016. u 07:00

Svetu misu zahvalnicu u povodu kanonizacije blažene Majke Terezije predvodit će mons. Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski u zajedništvu s biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom i drugim svećenicima i vjernicima u katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci danas u 16 sati. Na prostoru Biskupske konferencije BiH u Banjoj Luci djeluju časne sestre, članice Misionarki ljubavi, koje je osnovala Majka Terezija. U Zagrebu djeluju od 1979., u svijetu djeluju u 120 država.

Blaženu Majku Tereziju proglasio je svetom sveti otac Franjo na Trgu sv. Petra u Rimu u nedjelju 4. rujna 2016.

Gonxha Agnes Bojaxhiu rođena je u Skoplju 1910. U zamolbi 28. lipnja 1918. piše časnoj majci loretskih sestara da je primi u red. Molbu završava riječima: “Osobitih uvjeta nemam, samo želim biti u misijama, a za sve drugo predajem se sasvim dragom Bogu na raspolaganje. To pismo je potpisala oblikom Gonđa Bojađijevič.

Neki je nazivaju Majka Terezija Kalkutska. Kalkuta je grad u Indiji. U taj grad sestra Terezija je stigla 6. siječnja 1929. Svoje prve redovničke zavjete položila ja 25. svibnja 1931. Prva nakana bila joj je posvetiti se odgoju mladeži. Prve godine njezina rada u Kalkuti bile su ispunjene predavanjima i odgojem djevojaka u školi. Tada je napisala nekoliko riječi o životu misionarki u Indiji: “Život misionarke nije posut ružama, dapače, više trnjem; ali je uza sve to život pun sreće i veselja kad pomisli da radi isti rad koji je Isus na zemlji radio i da ispunjava Isusovu zapovijed: ‘Idite i poučavajte sve narode!’”. Položila je vječne zavjete 24. svibnja 1937. i od tada se zove Majkom Terezijom.

Njezin život obogatio je mistični susret s Kristom u vlaku između Kalkute i Darjeelinga, u utorak 10. rujna 1946. Pozvana je služiti najsiromašnijima i najbjednijima koji su bili po ulicama. Taj dan je za nju bio dan početak Misionarki ljubavi koje je odobrila Sveta Stolica 1950. pod nazivom Kongregacija sestara misionarki ljubavi. Majka Terezija i njezine sestre posvetile su se napuštenima, odbačenima i umirućima. Zagrlile su bijedu tolikih nemoćnih i odbačenih od svih.

Dobila je Nobelovu nagradu za mir 1979.Završio je zemaljski život Majke Terezije 5. rujna 1997. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 2003. Danas je svetica cijele Crkve i cijeloga svijeta, zato možemo ispunjeni posebnim duhom reći: Sveta Majko Terezija, moli 
za nas!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?