spolno zdravlje

Švedska pokreće studiju o seksualnom životu svojih građana

odnosi
29.07.2016.
u 18:11

Nova studija trebala bi pokazati je li to točno i ako jest, zašto. Jedan od razloga, piše ministar Wikstrom, mogao bi biti stresan način života.

Švedski ministar zdravstva Gabriel Wikstrom smatra da se politika spolnog zdravlja stanovništva ne bi smjela voditi samo problemima, već i ugodnijim aspektima spolnosti i seksualnog užitka, zbog čega vlasti te zemlje kane pokrenuti trogodišnju studiju o seksualnom životu svojih građana, prvu u posljednjih 20 godina., javlja Hina.

Ankete čije rezultate objavljuju tabloidi ukazuju na to da Šveđani imaju sve manje spolnih odnosa, rekao je Wikstrom u dnevnome listu Dagens Nyheter.

Nova studija, po njegovu mišljenju, trebala bi pokazati je li to točno i ako jest, zašto. Jedan od razloga, piše ministar Wikstrom, mogao bi biti stresan način života. 

Istraživanje će provesti švedska Agencija za javno zdravlje, a konačni rezultati bit će poznati u lipnju 2019. 

Wikstrom smatra "paradoksom da je, iako se čini da je tema seksa prodrla u sve pore modernoga društva - od oglašivanja preko društvenih mreža i medija do svakodnevnog života - ona i dalje obavijena plaštom srama... i u potpunosti izostaje iz bilo kakve političke debate".

Fokusiranje na probleme poput spolnih bolesti, neželjene trudnoće ili silovanja te isključivanje tema o pozitivnim seksualnim iskustvima, baca potpuno pogrešno svjetlo na zdravstvenu politiku, smatra švedski ministar.

"A kako bismo i promijenili sadašnje stajalište kada je tolikim ljudima, od roditelja i učitelja do visokih političkih dužnosnika, očigledno vrlo neugodno zapodijenuti razgovor o seksu?", zaključuje Wikstrom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije