MIROVINE

Svećenicima bh. institucije vlasti trebaju osiguravati novac za mirovinski staž

caritas,požeška biskupija,svećenici,crkva (1)
Foto: Ljiljana Marić
01.02.2014.
u 10:30

Radna skupina preporučuje Vladi FBiH pokretanje inicijative da ova oblast bude uređena na državnoj razini

Vjerski službenici mogli bi ostvariti pravo na mirovinsko i invalidsko osiguranje koje im je još 2004. deklarativno dano Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH. Deset godina poslije federalna Vlada pokrenula je pitanje ostvarivanja ovog elementarnog građanskog prava za sve vjerske službenike. Osnovana je i Radna skupina čiji je zadatak predložiti moguće modele ostvarivanja prava iz mirovinskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja vjerskih službenika. Radna skupina je na posljednjoj sjednici federalne Vlade dostavila informaciju u kojoj, kako stoji u službenom priopćenju, “konstatira kako su vjerski službenici, sukladno entitetskim propisima iz ove oblasti, jednako tretirani s ostalim osiguranicima u pogledu pristupa i ostvarivanja ovih prava”.

Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, stoji dalje u zaključku Radne skupine, uređuje jedinstven pravni okvir u kojem će sve crkve i vjerske zajednice u BiH djelovati i biti izjednačene u pravima i obvezama bez ikakve diskriminacije. Propisuje se i da crkve i vjerske zajednice, njihove ustanove i poduzeća, plaćaju porez i doprinose na zarade zaposlenih i izvršavaju sve druge zakonom propisane obveze. Ovim zakonom je uređeno i da je država obvezna posebnim propisom regulirati mirovinsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje vjerskim službenicima i zajednicama. Članovi Radne skupine jedinstveni su u mišljenju kako bi, zbog djelovanja vjerskih zajednica i crkava na cijelom teritoriju BiH, svako drugo rješenje moglo biti promatrano kao različit položaj vjerskih službenika u oblasti ostvarivanja prava iz mirovinsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja u BiH. Stoga Radna skupina preporučuje Vladi FBiH pokretanje inicijative da ova oblast bude uređena na državnoj razini.

Pitanje osiguranja svojih službenika više su puta pred institucijama bh. vlasti pokretale vjerske zajednice, pozivajući se na Zakon iz 2004. Prema tom zakonu država se obvezuje regulirati mirovinsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje vjerskih službenika posebnim propisom, a na poticaj bilo koje institucije. I danas vjerski službenici nemaju plaćeno mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Kao i u vrijeme komunizma o tim problemima, unatoč postojanju zakona, moraju brinuti crkve i vjerske zajednice. Ne zna se još koliki broj vjerskih službenika treba ući u mirovinsko osiguranje. Iz Međureligijskog vijeća BiH poručuju kako to nije velika brojka i za državu to nisu velika sredstva da se osigura vjerskim službenicama plaćanje doprinosa na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, što su dosadašnjih godina za svoje službenike radile vjerske zajednice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?